Avrupalı Müttefikler Savunmada Rekor Kırıyor!

Türkiye NATO’da hedefi tutturdu

Avrupalı Müttefikler Savunma Harcamalarında Rekor Kırıyor

Donald Trump’ın ABD Başkanı olduğu dönemde Avrupalı müttefiklere yönelik koz ve eleştiri unsuru olarak kullandığı savunma harcamaları, olası bir ikinci Trump dönemi ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle sürekli gündemde kalmaya devam ediyor. NATO tarafından açıklanan son verilere göre müttefikler, gayrisafi yurt içi hasılalarının %2’sini savunma harcamalarına ayırma hedefini tutturma konusunda rekor kırıyor. 2014 yılında 3 olan hedefi tutturan ülke sayısı bu yıl 23’e yükseldi. Bu verilere göre Türkiye, yüzde 2.09 oranıyla hedefi tutturarak dikkat çekiyor.

Özellikle son on yılda ortalama 1.58 seviyesinde seyreden ve 2020’de en fazla 1.86’ya kadar yükselen Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda %2’nin üzerinde kalması bekleniyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in açıkladığı yeni verilere göre savunma harcamalarında Polonya (%4.12), Estonya (%3.43) ve ABD (%3.38) ilk üçü oluştururken Türkiye bu tabloda Fransa ve Hollanda’nın hemen önünde yer alıyor.

Türkiye’nin savunma harcamalarındaki yıllık artış da dikkat çekici bir şekilde devam ediyor. Geçen yıla göre %44.09’luk bir artışla Türkiye, Çekya ve Romanya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. NATO verilerine göre Türkiye, 481 bin askeri personelle ittifakın ikinci büyük ordusuna sahip olmayı sürdürüyor. ABD ise 1 milyon 3 yüz bin askeri personelle ilk sırada yer alıyor.

Gelecek dönemde tekrar seçilme olasılığı bulunan eski ABD Başkanı Trump’ın NATO müttefiklerini savunma harcamalarında yeterli kaynak ayırmamakla suçlaması ve Rusya’yı teşvik etmesi, Temmuz’daki Washington zirvesinin en önemli gündem maddelerinden biri olarak öne çıkıyor. Stoltenberg, verilerin Avrupalı müttefiklerin ve Kanada’nın ortak yük paylaşımına katkı sağladığını vurgulayarak, “NATO müttefikleri bu yıl savunma harcamalarını yüzde 18 artıracak. Bu on yıllardır en büyük artış” açıklamasında bulundu.