Ayasofya: Tarihi Yapının Müzeden Camiye Dönüşümü ve İbadet

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi yaklaşık 25 milyon ziyaretçi ağırladı

Ayasofya’nın Müzeden Camiye Dönüşümü ve İbadete Açılması

İstanbul’un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453’ten itibaren de cami olarak kullanılan Ayasofya, 1934’te alınan kararla 86 yıl müze olarak hizmet verdi. Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği’nin, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açtığı dava 10 Temmuz 2020’de karara bağlandı. Danıştay 10. Dairesi, camiden müzeye dönüştürüldüğü 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal etti ve böylece Ayasofya’da ibadet etmenin yolu açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin kararnameyi aynı gün imzaladı. Ardından Ayasofya, Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 24 Temmuz 2020’de 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle ibadete açıldı.

İstanbul Müftü Yardımcısı Ahmet Aktürkoğlu, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin İstanbul’un fethinin en önemli sembollerinden birisi olduğunu belirterek; “Ayasofya’nın fetihten sonra asırlarca Müslümanlara hizmet verdiğini hatırlatmak isterim. Ayasofya yeniden ibadete açıldıktan sonra yerli ve yabancı turistlerden büyük rağbet görüyor. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin ibadete açıldığı 24 Temmuz 2020’den bu yana yaklaşık 25 milyon ziyaretçiyi kabul etti.” dedi.

Aktürkoğlu, “Herkesin ilgisini çeken önemli tarihi mekanlardan bir tanesi. Ayasofya Camisi sezona göre günlük ortalama 50 bin civarında ziyaretçi sayısına ulaşıyor. Senelik olarak ise yaklaşık 6-7 milyonu bulan ziyaretçi sayısına ulaşılıyor.” şeklinde konuştu.

Aktürkoğlu ayrıca, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde günlük namaz vakitlerinin dışında İstanbul Müftülüğüne bağlı çeşitli etkinliklerin yapıldığını ifade ederek; “Örneğin; Ayasofya’da derslerimiz, Sahih-i Buhari dersleri, irşat dersleri ve icazet merasimleri gibi etkinlikler düzenlenmekte. Yılda iki defa icazet merasimini Ayasofya’da yapıyoruz.” diye belirtti.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne gelen insanların Müslüman olmak için başvurduğunu aktaran Aktürkoğlu, günlük ortalama bir veya iki kişinin ihtida merasimini camide gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Aktürkoğlu, “Diyanet personeli olarak burada 50 personelimiz var. Ziyaretçilere yardımcı olan personellerimiz dışında, Ayasofya’da dini rehberlik yapan cami rehberlerimiz de bulunmakta. Ayasofya gibi önemli bir tarihi yapının teşrifat hizmetlerinin yanı sıra irşat hizmetleri de sürdürülmektedir.” şeklinde konuştu.