Ayder Yaylası’nda Jeotermal Keşif! Yeni Kaplıca Tesisi İnşa Edilecek

Rize Ayder'de jeotermal keşif... 'Eve götürüp, ilaç olarak kullanacağım'

Çamlıhemşin ilçesinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası’ndaki Kaplıca mevkisinde, belediye ekipleri tarafından termal su kaynağı olduğuna inanılan bir bölgede sondaj çalışması başlatıldı. 3 gün süren çalışmalar sonucunda, 253 metre derinlikte jeotermal kaynağa ulaşıldı. Jeotermal suyun sıcaklığı, sağlıklı olarak bilinen 30.8 santigrat derece olarak ölçüldü. Su kaynağından alınan numuneler, analiz edilmek üzere 3 farklı üniversiteye gönderildi. Analiz sonuçlarına göre, jeotermal keşfedilen alanda yeni bir kaplıca tesisi inşa edilecek. Böylece Ayder’deki toplam kaplıca tesisi sayısı 2’ye çıkarılacak.

Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu, yeni termal suyu, planladıkları tesisle halkın hizmetine sunacaklarını belirterek, “3 günlük sondaj çalışması sonucunda, su numunelerini analiz yapılması için 3 üniversiteye gönderdik. Analiz sonuçları geldiğinde, suyun hangi hastalıklara iyi geldiğini daha net bir şekilde göreceğiz. Daha sonra bölgede bir tesis inşa ederek, insanların hizmetine sunacağız. Ayder’deki mevcut kaplıcamız 55 derece sıcaklığında iken, yeni suyumuz ortalama 30.8 derece sıcaklığında. Bu sonuçlar, bizi mutlu eden iyi bir sıcaklık değeridir. Analiz sonuçları geldiğinde daha fazla bilgi sahibi olacağız” dedi.

Yeni termal sudan içen Mustafa Mafratoğlu, “Su normal su gibi tatlı. Sıcaklık ılık, çok sıcak değil. Vatanımıza ve milletimize hayırlı olsun. Ayder’de ikinci bir termal suyumuz var artık, bu çok güzel. Haftada iki kez Ayder’e geliyorum ve buradan su bidonlarıma doldurup evime götürüp, ilaç olarak kullanacağım. Faydası olduğunu duydum, deneyimleyip göreceğiz” diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Termal suda ellerini yüzünü yıkayan Oktay Özen ise “Haberi duyduğumda hemen buraya geldim. Bu suyun şifalı olduğunu ve böbrek taşı düşürmeye yardımcı olduğunu duydum. Sıcaklık da ideal, ılık bir su. Halkımız için hayırlı olsun” şeklinde konuştu.