AYM Kararının Sonuçları ve İdari Yetki Tartışması

Can Atalay için gözler Meclis’te

AYM Kararına Göre, Yargıtay İhlal Kararlarına Direnme Yetkisine Sahip Değil

Anayasa Mahkemesi kararında, Yargıtay’ın ihlal kararlarına direnme yetkisine sahip olmadığı vurgulanarak, TBMM Başkanlığı’na bu kararın uygulanmasının anayasal zorunluluk olduğu belirtildi.

Tahliye Beklentisi Artıyor

Muhafelete ve Atalay’ın avukatlarına göre, Atalay’ın derhal tahliye edilmesi gerektiği ve TBMM’nin olağanüstü toplanarak Atalay’ın milletvekilliğini yeniden kazandırması gerektiği ifade edildi. Daha önce AYM’nin ihlal kararlarını uygulayan TBMM’de CHP’li Enis Berberoğlu ile HDP’li Ömer Gergerlioğlu’nun vekilliklerinin yeniden kazandırıldığı belirtildi. CHP Lideri Özgür Özel’in de derhal tahliye ve Meclis’te yemin çağrısı yaptığı görüldü.

Uçum: İcrai Yetkisi Bulunmuyor

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, AYM kararına ilişkin açıklamasında, “icrai yetkisi yok” dediği belirterek şu ifadeleri kullandı: “Anayasa Mahkemesi çoğunluğunun önceki ihlal kararlarını gerekçe göstererek ilgili milletvekilinin hükümlü olduğu dosya kararının kesinleşmediği sonucuna ulaşması pozitif hukuku tanımamak demektir. Hiçbir ilgili merci hukuken AYM’nin bu kararına göre hareket etmek ve işlem yapmak mecburiyetinde değildir.”