Azerbaycan-Ermenistan Barış Görüşmesi, Türkiye’nin Katılımı Nedeniyle Ertelendi

Aliyev’den Granada resti: Masada Türkiye yoksa biz de yokuz

Azerbaycan ve Ermenistan arasında barış anlaşmasının yolunu açabilecek olan Aliyev-Paşinyan görüşmesi, Fransa ve Almanya’nın tutumu nedeniyle ertelendi. AB’nin önde gelen ülkeleri Fransa ve Almanya, Türkiye’nin Güney Kafkasya müzakere masasında yer almasını istemediğini iletti. Bunun üzerine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Türkiye yoksa biz de yokuz” diyerek İspanya’ya gitmekten vazgeçti.

Bugün İspanya’nın Granada şehrinde düzenlenecek olan “Avrupa Siyasi Topluluğu” zirvesinde Azerbaycan-Ermenistan sorunu ele alınacaktı. Ancak Avrupa yönetimi, Azerbaycan’ın Türkiye’yi masada görmek istemesine olumsuz yanıt verince Aliyev, Granada’ya gitmekten vazgeçtiğini açıkladı.

Karabağ harekatının ardından sonuçlanan kapsamlı barış anlaşmasının yolu açılacak olan zirvede, görüşmelerin Azerbaycan, Ermenistan, Fransa, Almanya ve AB liderleri şeklinde gerçekleşeceği duyurulmuştu. Ancak Azerbaycan, Türkiye’nin de masada yer almasını talep etti. Paris, Berlin ve Brüksel’den olumlu yanıt alamayınca Aliyev, Granada’ya gitmekten vazgeçtiğini açıkladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Azerbaycan lideri, 5 Ekim’de Granada’da yapılması planlanan 5’li görüşmeye katılmayacak. Bakü’nün Türkiye’nin de 6. katılımcı olarak masada yer almasını istemesi, Fransa ve Almanya tarafından kabul görmedi” denildi.

Bu açıklamada, Fransa ve Almanya hükümet yetkililerinin son dönemde yaptığı Ermeni yanlısı açıklamaların, bu ülkelerin hakemlik rolünü üstlenmekten uzak olduklarını gösterdiği belirtilerek, sorunun Güney Kafkaslar bölgesinden uzak ve komşu olmayan ülkeler tarafından belirlenemeyeceği vurgulandı. Ayrıca, ileride tarafsız bir zirvenin düzenlenmesine açık olunduğu ifade edildi.

Fransa’nın Karabağ bölgesinin hâlâ tartışmalı topraklar olduğunu savunmasına değinilen açıklamada, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in de Aliyev’in kararını takdir ettiği ifade edildi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in Granada zirvesine katılmayacağını açıklamasının ardından “Ben Granada’ya gidiyorum. Azerbaycan yönetimiyle barış anlaşmasını imzalamaya hazırım” şeklinde bir açıklama yaptı. Paşinyan, anlaşmanın masada beklediğini ve Azerbaycan’ın uygun olduğu yer ve zamanda imzalamaya hazır olduğunu belirtti.