“Babaanne ile Torun Arasındaki İlişki Davası”

Torununu göremeyen babaannelere kötü haber

Eski Gelinin Babaanne ile Torun Arasındaki İlişkiyi Kopardığı İddiası Yargıya Taşındı

İddiaya göre, eski gelin velayet hakkını kötüye kullanarak babaanne ile torun arasındaki ilişkiyi koparmak için korunma kararları aldırmıştır. Ancak babaanne, haftada en az bir kez telefonla ve yılda 2 kez yüz yüze olmak üzere kişisel ilişki kurabilmek için mahkemeye başvurmuştur.

Eski gelin ise davaya cevap verirken, “Eski eşim çocuğu aldığı dönemlerde babaanneme bırakıyor. Çocuk onun yanında kaldığı dönemlerde sürekli hastalanmakta, bu durum benden gizlenmektedir. Çocuğum da benimle konuştu, babası ve babaannesi hakkında olumsuz şeyler söyledi. Çocuğum babaannesi ile görüşmek istememektedir. Davanın reddini istiyoruz” şeklinde savunma yapmıştır.

İzmir 11. Aile Mahkemesi, kayınvalidenin açtığı dava-yı reddederken, gerekçeli kararda baba ile çocuk arasındaki görüş günlerinde babaannenin de torununu görebileceği belirtilmiştir. Bu nedenle, mahkeme davanın ispatlanamadığı sonucuna varmıştır.

İstanbul Barosu avukatlarından Dilek Yüksel konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İsabetli bir karar. Hem baba ile kişisel ilişki kurulması hem babaanne ile kişisel ilişki kurulması, çocuğun gereksiz yere velayet hakkı kendisinde olan annesinden uzak kalmasına sebep olabilir. Bu durum da anne ile olan kişisel ilişkisine zarar verecektir” demiştir.

Avukat Dilek Yüksel’in açıklamalarına göre, Türk Medeni Kanunu’na göre üçüncü kişiler ile çocuk arasında kişisel ilişki kurulabilmesi için olağanüstü hallerin ve çocuğun menfaatinin bulunması gerekmektedir. Yargıtay’ın verdiği karara göre, bu olayda olağanüstü hal olmadığı belirlenmiş ve babaannenin kişisel ilişki talebi reddedilmiştir.

Avukat İlker Başer ise Yargıtay’ın verdiği kararı doğru bulduğunu ifade ederek, “Yargıtay, babayla çocuk arasındaki ilişki günlerini yeterli görmüştür. Fakat babanın ilişki günlerinde başka şehirde ya da ülkede olması hali ispatlandığı takdirde büyükanne ve büyükbabanın torunları ile ilişki kurmalarının manevi destek anlamında büyük önem taşıyacağı düşüncesinde olup, kararda yer alması gerektiği düşüncesindeyiz” şeklinde konuşmuştur.