Bağdat ve Başika’da Ortak Güvenlik Merkezleri Kuruluyor

PKK’ya karşı Irak’la tarihi imza

Bağdat ve Başika’da Ortak Güvenlik ve Eğitim Merkezleri Kuruluyor

Irak’ın başkenti Bağdat’ta ve Başika’da, Türkiye ile Irak arasında Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi ve Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi kurulacak. Bu merkezler, başta PKK olmak üzere terörle mücadelede iki ülkenin ortak çalışmasına olanak sağlayacak.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya; Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Irak Savunma Bakanı Sabit Rıza El Abbasi ve Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih el-Feyyad da katıldı. Toplantının ardından yapılan ortak basın toplantısında Dışişleri Bakanı Fidan, Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin ile birlikte şu açıklamalarda bulundu:

“Irak’ta PKK farkındalığının arttığına seviniyoruz. İlişkilerimizin güvenlik ve askeri boyutlarını ele aldık, ticari işbirliği fırsatlarını değerlendirdik. Askeri, güvenlik ve terörle mücadele zaptı taslağını müzakere ettik. Türkiye ve Irak arasında Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadeleye dair Mutabakat Zaptı imzalandı, bu anlaşmanın tarihi önemi büyük.”

“Bu anlaşma ile öngörülen Ortak Koordinasyon ve Eğitim Merkezleri sayesinde, işbirliğimizi daha ileriye taşıyacağımıza inanıyoruz. Terörle mücadele konusundaki anlayış birliğimizi sahada somut adımlarla ilerletmek istiyoruz. Ayrıca, 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı vatandaşlarımız için vize serbestisi uygulaması 1 Eylül’de başlayacak.”

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hussein ise mutabakat zaptının üzerinde çalışılması gerektiğini belirterek, “Bu anlaşma, Türkiye ve Irak ilişkilerinde önemli bir gelişmedir. Daimi bir komisyon kurularak bu zaptın uygulanması ve ilişkilerin ileriye taşınması sağlanacaktır” dedi.

Kerkük’teki Vali Seçimi Tartışmaları Artıyor

Kerkük kentinde geçen yıl aralık ayından bu yana devam eden vali seçimi gerilimi tırmanıyor. KYB’li Rebvar Taha’nın Türkmenler ve Arapların katılmadığı toplantı sonucu vali seçilmesine tepki var. Irak Türkleri Derneği Genel Başkanı Eyyüp Kerem, Kerkük’teki durumu şu sözlerle açıkladı:

“Önerimiz olan 16 ay Türkmen, 16 ay Kürt ve 16 ay Arapların vali olması yöntemi dikkate alınmadı. Sözde seçim süreci sağlıklı geçmedi ve kütüklerde 300 bin seçmenin olmadığı ortaya çıktı. Ancak seçim yapıldı ve ardından oluşturulan mecliste KDP ve Araplar 10 kişilik bir koalisyon oluşturdu. Bu tartışmalı süreç devam ederken KYB’li Irak Cumhurbaşkanı’nın ismi vali olarak belirlendi. Bu durum Türkmenler arasında tepkiye sebep oldu. İlk yapılan yanlış ise resmi kâğıtlardan Türkçe kısmının kaldırılması oldu. Bu hatalardan dönülmeli.”