“Bakan Tekin, Ücretsiz Okul Yemekleri ve Eğitimde Yenilikler Hakkında Konuştu”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den öğretmen ataması açıklaması

Bakan Tekin, AK Parti grup toplantısı öncesi TBMM’de gazetecilerin sorularını cevapladı. Tekin, okul öncesi öğrencilere ücretsiz yemek verilmesiyle ilgili olarak, “Şu anda yaklaşık 2 milyon öğrenciye ücretsiz yemek veriyoruz. Deprem nedeniyle bütçede kısıtlılık yaşadık. Bu yüzden bu yıl için 2 milyon öğrenciye ücretsiz 1 öğün yemek sağlıyoruz. 2 milyon öğrenci sayısı da küçümsenecek bir rakam değil” dedi.

Tekin, Milli Eğitim Akademisi projesinin, süre kısıtlığından dolayı Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmelerinde ele alınmadığını belirtti ve “Öğretmenlerimizin üniversiteyle iş birliği yaparak, adaylık ve öğretmenlik süreçlerinde eğitimlerle kendilerini geliştirmelerini, gündeme adapte olmalarını ve yeni gelişmeleri takip etmelerini istiyoruz. Bu nedenle akademi planlamasına hazırlık yapıyoruz. Hazırlıklar tamamlandığında yasal düzenlemeleri TBMM’ye sunacağız” şeklinde konuştu.

Öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde 1 maaş ikramiye talepleriyle ilgili olarak Tekin, “Maliye Bakanlığı ile görüşerek öğretmenlerimizin ekonomik sorunlarını çözmek için çaba sarf ediyoruz. Eğer böyle bir durum oluşursa Cumhurbaşkanımız ve Maliye Bakanımız tarafından duyurulur. Bütçe sınırları çerçevesinde öğretmenlerimizin özlük haklarıyla ilgili yapabileceğimiz her şeyi yapıyoruz” dedi.

Bina yetersizliği yaşanan bölgelerde özel okulların boş kontenjanlarının kullanılmasına ilişkin çalışmalar yürütüldüğünü belirten Tekin, “Şu anda ne kadar boş kontenjan var, bizim ne kadar ihtiyacımız var ve özel okulların talepleriyle bizim sunacağımız şartlar uyumlu olacak mı, şu anda bunlar varsayım. Ancak özel okulların boş kontenjanlarını kullanmak önemli, çünkü bu bir milli servet. Maliye Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz. Sıkışık bölgelerde, arsa üretiminde sorun yaşadığımız veya acil okul ihtiyacı olan bölgelerde boş kontenjanları değerlendirebiliriz. Maliye Bakanlığı’na ihtiyaçlarımızı ve boş kontenjan durumunu ileteceğiz. Ekonomik çerçeveyi göz önünde bulundurarak ilgili kişilerle görüşüp bir çözüm bulacağız. Bu bir taahhüt değil, sorunu çözmek için formül arayışı içindeyiz” şeklinde konuştu.

Sözleşmeli öğretmenlerle ilgili soruya Tekin, sözleşmeli öğretmenlerin ayrı bir kategori olmadığını ve süreleri tamamlandıktan sonra kadroya geçtiklerini belirtti. Ücretli öğretmenler için ek ders ücretlerinde yaklaşık yüzde 25 oranında bir artış sağlandığını ifade etti. Öğretmen atamalarıyla ilgili olarak ise Tekin, “Evet, mutlaka gerçekleşecek. Bütçenin Genel Kurul’dan geçmesini bekliyoruz. Bütçede kamuya alınacak toplam personel sayısı bakanlıklar arasında dağıtılıyor. Biz kendi kontenjan miktarımızı belirlemek için bunun ardından harekete geçeceğiz” açıklamasında bulundu.