Batı Karadeniz’in Sel Sonrası İyileşme Hikayeleri

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum: “Sözümüzü tuttuk Kastamonu Bozkurt'u ayağa kaldırdık”

Batı Karadeniz’de Sel Felaketinden Zarar Gören İlçeler Yeniden İnşa Edildi

11 Ağustos 2021 tarihinde Türkiye’nin en yıkıcı sel felaketlerinden biri, Batı Karadeniz’de yaşandı. Bu felaketin ardından, Kastamonu’nun Bozkurt ilçesi, Sinop’un Ayancık ilçesi ve Bartın’da birçok yerleşim yeri hasar gördü. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 5 etapta yürütülen çalışmalar sonucunda, bölgede yatay ve yöresel mimariye uygun konutlar inşa edildi.

Kastamonu genelinde 934 konut, 127 dükkan ve 40 köy evi tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. Aynı zamanda kente 1 millet bahçesi kazandırıldı. Bozkurt ilçesinde en çok etkilenen bölgelerde yapılan konutların sayısı 649 oldu. Bu ilçede; 52 iş yeri, sanayi sitesi, dükkanlar, meydan, pazar yeri ve Millet Kıraathanesi yeniden inşa edildi. Bartın’da da zarar gören yerlerin yeniden yapıldığını görüyoruz.

Sinop’un Ayancık ilçesinde ise, selden etkilenen bölgelerde güvenli konutlar ve bir sanayi sitesi kuruldu. 47 tanesi 2+1, 32 tanesi 3+1 olmak üzere toplamda 79 konut tamamlandı ve hak sahiplerine teslim edildi. Ayrıca, 158 konutun inşası da tamamlanma aşamasına gelmiş durumda.

Bakan Murat Kurum, Bozkurt ilçesinin yeniden inşa edilmiş halini gösteren bir video paylaşarak, “Büyük bir felaketti. Bütün ilçe tahrip olmuştu. O gün Bozkurtlu hemşerilerimize bir söz vermiştik. ‘Sizi yalnız bırakmayacağız, bize güvenin’ demiştik. Sözümüzü tuttuk. Bozkurt’u 1 yılda ayağa kaldırdık. Evleri, dükkanları, caddeleri yeniden inşa ettik. Allah milletimize bu felaketleri bir daha yaşatmasın” ifadelerini kullandı.

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki sel felaketini yaşayan Muzaffer Caymaz, bakanlığın yaptığı çalışmaları övgüyle anlatarak, “Allah razı olsun, devletimiz güzel çalışmalar yaptı. Konutlar on numara oldu, çok güzel. Bir senede bitirdiler, şaşırdım kaldım. Yaralar sarıldı. Kastamonu Bozkurt’ta nefis bir çalışma olmuş. Burası Kastamonu’nun başkenti olmuş” dedi.

İlçe sakinlerinden Kemal Rençber ise yaşanan afetin büyük yıkıma neden olduğunu belirterek, “Her tarafı sel basmıştı. Şimdi ise caddeler, dükkanlar yenilenmiş, köprüler yapılmış, yaya köprüleri, araç köprüleri ayrı ayrı yenilenmiş, büyük bir hizmet olmuş. Çağa uygun, iyi bir hizmet yapıldığını söyleyebilirim. Biz yapılan çalışmalardan memnunuz. TOKİ tarafından evler yapıldı. Devlet burada kimseyi mağdur etmedi. Herkesin evini verdi. Bir Bozkurtlu olarak devletime ve Bakanımız Murat Kurum’a çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Afetin ilk anından itibaren Bakan Murat Kurum’un sahada destek olduğunu belirten Ayşe Sönmezışık, Bozkurt’un şimdi Batı Karadeniz’in Bodrum’u haline geldiğini ifade etti. Gülcan Kök ise devletin desteğiyle tekrar hayata tutunduklarını, TOKİ konutları sayesinde güvenli yuvalarına kavuştuklarını vurguladı.