Belediyeler Birliği Yönetiminde Değişim

Belediyeler Birliği Başkanlığı için zor seçim

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), haziran ayı başında yeni yönetimini belirleme sürecine girdi. Son seçim sonuçlarının ardından dengelerin değiştiği TBB’de, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş’ın “Başkanlık” için adı geçiyor. Bu durum, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e zorlu bir tercih yapma zorunluluğu getiriyor.

İmamoğlu: Geri Durmayız

İmamoğlu’nun çıkışıyla dengelerin değiştiği TBB’de, İmamoğlu’nun açıklamaları dikkat çekti. İmamoğlu, Roma’da gerçekleşen 2027 Avrupa Oyunları imza töreninde yaptığı konuşmada, “Artık yerel yönetimlerde iktidar olan bir CHP var. CHP’nin belediyeler birlikleri üzerinden yerel yönetim politikaları geliştirme zorunluluğu var. Halk böyle bir yetki vermiştir. Bu bağlamda en güçlü sesi olan kurum biziz ama bunun konuşulması için erkendir. Bu bir kısmıyla siyasi bir karardır. Bir kısmıyla geleneklere uygun bir karar zemini oluşturmak durumundadır. İstanbul bütçesiyle, geliştirdiği yerel yönetim politikalarıyla en etkin şehirdir. Öyle bir sorumluluk bize öngörülürse bundan geri durmayız. Bilakis hazırlıklarımız vardır.” şeklinde konuştu.

Yavaş Beklemede

Yavaş ise henüz açık bir şekilde adaylık konusunda pozisyon almadı. Parti yönetiminin kararını beklediği belirtilirken, Özel’in karar vermesinin zorlu bir süreç olduğu ifade ediliyor. CHP kaynaklarına göre, karar seçimde oy kullanacak büyükşehir belediye başkanları ve delegelerin görüşleri doğrultusunda MYK’da alınacak. Ayrıca, seçim için muhalefet partilerinden destek arayışı içinde olabilecekleri de belirtiliyor. Kulislerde, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın uzun başkanlık dönemi örnek gösterilerek yarışta İmamoğlu’nun bir adım önde olduğu yorumları yapılıyor.

Özel: Gecikmiş Ama Doğru Bir Adım

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 28 Şubat davasından ceza alan eski generallerin cezalarını kaldıran kararı sonrasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Gecikmiş ama doğru bir adım” ifadelerini kullandı. Özel, sosyal medya hesabından, “İleri derecede hastalıkları bulunan hükümlü generaller Çetin Doğan, Çevik Bir, Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak ve Erol Özkasnak’ın cezalarının kaldırılma kararları gecikmiş ama doğru bir adımdır. Ailelerinin gözü aydın” paylaşımında bulundu.