Belgesel Filmin Tazminat Davası Sonuçlandı

Ünlü yönetmenin ‘Göbeklitepe’ zaferi

İddiaya göre, belgesel film yapımcısı Ahmet Turgut Yazman, yazar Levent Sepici ile Sınırötesi Yayınları’nın izni alınmadan kullanılan “Anadolu’da Keşfedilen Dünyanın İlk Mabedi: Göbeklitepe” kitabındaki içerik ve görüntüler nedeniyle maddi ve manevi zarara uğradığını iddia ederek İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak 200 bin liralık tazminat davası açmıştır.

Yazman, yazar Levent Sepici ve Sınırötesi Yayınları’na 50 bin lira maddi, 150 bin lira manevi olmak üzere toplam 200 bin lira tazminat talep etmiştir. Ayrıca haksız tecavüzün önlenmesi ve durdurulması için mahkemeden yardım istemiştir.

Yazar Levent Sepici ise mahkemeye sunduğu cevap dilekçesinde, ‘Anadolu’da Keşfedilen Dünyanın İlk Mabedi: Göbeklitepe’ kitabında kullanılan içerik ve görsellerin Ahmet Turgut Yazman’a ait belgesel filmden alınmadığını savunmuştur. Sepici, içerik ve görsellerin genel bilgi içerdiğini ve Yazman’ın tekelinde olmadığını belirtmiş, bu nedenle davanın reddini talep etmiştir.

Mahkeme, yazar Levent Sepici ile Sınırötesi Yayınları’na toplam 52 bin 893 lira 85 kuruş tazminat ödemesine karar vermiştir. Bu miktarın 10 yıllık faiziyle birlikte Ahmet Turgut Yazman’a ödeneceği kararlaştırılmıştır.