Biden ve Stoltenberg NATO Görüşmesi ve Açıklamaları

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ABD Başkanı Joe Biden ile görüştü

Biden ve Stoltenberg NATO Hakkında Açıklamalarda Bulundu

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Biden ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Oval Ofis’te gerçekleşen görüşmenin ardından medya mensuplarına açıklamalarda bulundu. Biden, Avrupa’nın II. Dünya Savaşı’ndan bu yana geleceği açısından kritik bir dönemde olduğunu belirterek, “NATO, 75 yıl önce kuruldu ve beraberliğin ve saldırılara karşı koymanın önemli olduğunu öğrendik” dedi.

Biden, Stoltenberg liderliğinde NATO’nun daha geniş ve güçlü bir ittifak haline geldiğini vurgulayarak, “Rusya’nın saldırılarına birlikte karşı koyduk, Finlandiya ve İsveç’i ittifaka dahil ettik ve NATO’nun doğu kanadını güçlendirdik” şeklinde konuştu. Ayrıca, savunma harcamalarına ilişkin önemli bir duyuru yaparak, “NATO taahhüdünü yerine getiren rekor sayıda müttefik, gayrisafi yurtiçi hasılanın en az yüzde 2’sini savunmaya ayırma oranını karşılıyor. Bu rakamlar son dönemde iki katından fazla arttı” dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise Oval Ofis’te yaptığı açıklamada, NATO müttefiklerinin savunma harcamalarının yüzde 18 arttığını belirterek, “Avrupa’dan Kanada’ya NATO müttefikleri, savunma harcamalarını artırdı ve 23 müttefik bu yıl gayrisafi yurtiçi hasılasının %2’sini veya daha fazlasını savunmaya ayıracak. Bu, on yıllardır görülen en büyük artış” dedi. Ayrıca, ABD’nin NATO içinde en fazla askeri ekipman aldığını ve bu harcamaların büyük bir kısmının ABD’de gerçekleştiğini vurguladı.

Stoltenberg, Avrupalı müttefiklerin Ukrayna’ya verdiği desteği artıracaklarını belirterek, “ABD’nin sağladığı desteği tamamlayarak Ukrayna’ya verilen destek artacak. Bu, ABD’nin yükünü azaltacak ve Ukrayna’ya olan askeri yardımı güçlendirecek. Ukrayna’ya verilen güçlü destek, Rusya Devlet Başkanı Putin’e zamana oynayarak kazanamayacağı mesajını verecek” şeklinde konuştu. Stoltenberg, müttefiklerin Ukrayna’yı destekleme konusundaki kararlılığını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.