“Bir Deprem Sonrası Bayram: Hatay’da Buruk Kutlanan Kurban Bayramı”

Bu bayram da yarımız, eksiğiz...

Hatay’da meydana gelen depremin büyük zarara yol açmasının ardından, bayram buruk bir şekilde kutlandı. Depremzedeler, mescit olarak kullanılan çadırlarda bayram namazlarını kıldı. Bazı depremzedeler ise ayakta kalan camilere yönelerek namazlarını burada icra ettiler. Hatay Müftüsü Mevlüt Topçu’nun kıldırdığı bayram namazında, depremde hayatını kaybedenler için dua edildi ve cami avlusunda bayramlaşma gerçekleştirildi. Bu bayramlaşma sırasında kolonya, şeker ve lokum dağıtıldı.

Depremin etkilerinin en fazla hissedildiği Hatay’da, depremzedeler sabahın erken saatlerinde Narlıca Mezarlığı’na akın etti. Burada dua eden ve gözyaşı döken depremzedeler, sevdiklerinin mezarlarına çiçekler bıraktı. Mezar taşlarına sarılan ailelerin acı feryatları kalpleri dağladı. Bu mezarlık ziyaretinde, yakınlarını kaybedenler birbirlerini teselli etmeye çalıştı. Bazı aileler kendi acılarını unutarak diğer ailelere destek olmaya çalıştı. Depremzedeler, sevdiklerinin mezarlarına geleneksel bir adet olan hambeles fidanı dikti. Hambeles fidanının kabir azabını azalttığına inanıldığı için bölgede önemli bir gelenek olduğu belirtildi.

Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde depremzedeler, konteynerkentte yaşamlarını sürdürüyor. Felaketin ardından ilk bayramlarını ayrı geçirmenin üzüntüsünü yaşayan vatandaşlar, konteynerkentte bayramlaşarak kaybettikleri yakınlarının mezarları başında gözyaşı döktü.

Depremde evlerini kaybedenler arasında yer alan Durna Erenler, “Bu sene Kurban Bayramı hüzünlü geçiyor. Evimi depremde kaybettim. Konteynerkentte oğlumun yanına yerleştim. Bir zamanlar iki katlı olan evim şimdi sadece bir yer oldu. Geçen yıl bayramlarımız çok farklıydı. Şimdi her taraf harabe oldu. Yakınlarımız da dağıldı gitti. Şu anda kimsemiz kalmadı. Yakınlarımız geldiğinde bayramlaşacağız” dedi.

Konteynerkentte yaşayan Meliha Dönmez ise eşini koronavirüs salgınında kaybettiğini ve depremde evini kaybettiğini söyledi. Çocuklarının her birinin dağıldığını ve yakınlarının şehri terk ettiğini belirten Dönmez, “Buruk bir bayram yaşıyoruz, yaralarımız çok büyük ve derin. Ancak konteynerkentteki komşularımızla bayramlaşmak bize bir nebze de olsa mutluluk verdi. Torunlarım buraya gelip elimi öptü, bu da beni mutlu etti” şeklinde konuştu. Gizem Kelek ise yeni komşularıyla bayramlaştıklarını ve çocuklarının gülümsemesiyle mutlu olduklarını ifade etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Hatay’a gelerek depremzedelerle birlikte bayram namazı kıldı ve onlarla bayramlaştı. Bakan Koca, çocuklara hediyeler dağıttı ve ardından depremde hayatını kaybedenlerin toprağa verildiği mezarlığı ziyaret ederek dua etti ve depremzedelerin acılarını paylaştı.

Yurt genelindeki şehitlikler de bayramın ilk gününde ziyaretçilerle dolup taştı. İstanbul Edirnekapı Şehitliği’ne gelen şehit aileleri ve yakınları, erken saatlerde mezarları ziyaret etmeye başladı. Ziyarete gelenler, mezarları temizleyip çiçek bıraktı ve dualar etti. Şehit yakınları birbirleriyle dertleşerek bayramlaştı ve lokum dağıttı. Şehitlik ziyaretine gelenler aynı zamanda askerlerle fotoğraf çektirdi.

Hürriyet ekibi olarak, bayram namazı ve mezarlık ziyaretinin ardından çadırkentlerdeki bayramlaşmaya katıldık. Sabahın erken saatlerinde çadırkentlerde bayram hareketliliği başladı. Çocuklar bayram elbiselerini giydi ve çadırlarda kahvaltı sofraları kuruldu. Eller öpüldü ve harçlıklar alındı. Aileler birbirlerini ziyaret etmek üzere çadırlardan çıktı. Daha sonra toplu bayramlaşmalar gerçekleştirildi. Erzurum Yakutiye Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte kurban kesimi de gerçekleştirildi ve kurban etleri depremzedelere dağıtıldı.