“Bisikletçiler ve Motosiklet Sürücüleri İçin Kazaları Önleme Çağrısı”

Bisikletçiler kazalara tepkili: Cezalar caydırıcı olmalı

Bisikletçiler, son bir haftada art arda meydana gelen kaza haberleriyle sarsıldı. İstanbul’da Doğanay Güzelgün’ü ölüme sürükleyen sürücü henüz yakalanamadı. Diyarbakır’da ise basketbolcu Mihrace Yasemin Buğdaycı’yı çarparak hayatını kaybetmesine neden olan sürücü serbest bırakıldı. Türkiye Bisiklet Federasyonu İstanbul Temsilcisi Gazi Bilir, kazaların önüne geçebilmek için önce eğitimde, daha sonra kanunlarda değişiklik yapılması gerektiğini belirtti.

Gazi Bilir, cezaların caydırıcı olması gerektiğinin altını çizerek, “Spor aktivitelerimizi özellikle trafiksiz saatlerde gerçekleştiriyoruz. Ancak buna rağmen kazalar ve can kayıpları meydana geliyor. Doğanay Güzelgün’ün katili henüz yakalanamamışken şimdi de Diyarbakır’da üzücü bir haberle karşılaştık. Cezaların caydırıcı olması gerekiyor” dedi.

Kazaların önlenebilmesi için öncelikle eğitimde ve ardından kanunlarda değişiklik yapılması gerektiğini vurgulayan Gazi Bilir, bu sayede bunun kültürel bir alışkanlık haline getirilebileceğini söyledi. Ayrıca, bisiklet yolları ve paylaşımlı yollar hakkında bilgilendirici levhaların konulması gerektiğini belirtti. Bisiklet yollarının kesintisiz olması da önemli bir faktör olduğunu ekleyen Bilir, İstanbul’da bulunan bisiklet yollarının standartların altında olduğunu da ifade etti. Bisikletçilerin güvenli bir şekilde trafiğe çıkabilmesi için bu konunun mecliste tartışılması hatta bir ‘çalıştay’ düzenlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Mihrace Yasemin Buğdaycı’ya saygı amacıyla, üzerinde 7 numaralı forma bulunan kıyafetin yeni sezonda başka bir sporcuya verilmeyeceği açıklandı.

Bisikletçilerin yanı sıra motosiklet kazalarının da peş peşe geldiği belirtiliyor. 7 Temmuz’da Nur Ökçesiz’in kullandığı motosiklet, Nevşehir’de bir otomobille çarpıştı. Nur Ökçesiz hayatını kaybederken, arkasında bulunan arkadaşı ağır yaralandı. 25 Temmuz’da ise Elazığ’da bir otomobil ile çarpışan motosikletli Mustafa Murat hayatını kaybetti.

Türkiye Motosiklet Platformu Başkanı Zafer Fatih Özsoy, “Motosiklet sürücülerinin mutlaka kask, mont, pantolon, eldiven gibi koruyucu giysilerini ve reflektörlü yeleklerini giymeleri gerektiğini” belirtti.

Diyarbakır Sur’da ayrıca, bisikletiyle gezen Zonguldak Spor Basket 67 Kadın Basketbol Takımı oyuncusu Mihrace Yasemin Buğdaycı’ya, Mahsun K. tarafından kullanılan bir otomobil çarptı. Buğdaycı, hastanede hayatını kaybetti. Sürücü Mahsun K., polis ekipleri tarafından yakalanıp gözaltına alındı.

Mahkemede adli kontrolle serbest bırakılan Mahsun K.’nin ifadesine göre, “Yolda seyir halindeyken aniden karşıma çıktı” olduğu öğrenildi. Mahsun K.’nin aracının, yaya geçidinden bisikletle geçen Mihrace’ye çarptığı an, güvenlik kameraları tarafından kaydedildi. Görüntülerde, Mahsun K.’nin yaklaşırken Buğdaycı’nın yola çıkması ve çarpma sonucu metrelerce yüksekliğe fırlaması yer alıyor.