Blinken ve Heyeti Ankara’ya Geldi

ABD’den çift koldan Ankara çıkarması

Bakan Blinken ve Heyeti, Ankara’ya Geldi

Dün akşam Esenboğa Havalimanı’na inen uçakla Birleşik Devletler Dışişleri Bakanı Blinken ve beraberindeki heyeti Ankara’ya getirdi. Blinken’ı, Dışişleri Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Ahmet Cemil Miroğlu ve ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Michael Goldman’ın yanı sıra çok sayıda yetkili karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Blinken’ı Esenboğa Havalimanı Devlet Konukevi’nde kabul etti. Görüşmede, Suriye’deki son durum değerlendirildi ve Türkiye’nin hassasiyetleri konuşuldu. Blinken, Türkiye’nin Somali ile Etiyopya arasındaki anlaşmada rol oynaması nedeniyle Türkiye’ye teşekkür etti.

Erdoğan ile Blinken görüşmesine Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile ABD heyeti de katıldı.

Görüşmede, Türkiye-ABD ilişkileri, Suriye’deki son gelişmeler ile küresel ve bölgesel konular ele alındı. Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi için çaba gösterileceğini belirtti. Ayrıca, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladı ve terör örgütlerine karşı önleyici tedbirler alınacağını ifade etti.

Blinken, bugün de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşecek. ABD’nin Ortadoğu politikasının önemli aktörlerinden, eski Ankara Büyükelçisi John Bass da Türk yetkililerle görüşmek üzere Ankara’ya geldi.

Blinken, Türkiye ziyareti öncesi yaptığı açıklamalarda Suriye’nin bölünmesini istemediklerini ve birleşik bir Suriye’nin ABD’nin ulusal çıkarlarına uygun olduğunu belirtti. Ayrıca, DEAŞ’ın yeniden ortaya çıkmasını engellemenin önemine dikkat çekti ve Suriye’nin parçalanması durumunda bölgede artan terörizm ve göç dalgalarının ABD’nin çıkarlarına hizmet etmeyeceğini söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya Alt Komitesi Başkanı Joe Wilson ve Suriye Dostluk Grubu Başkanı Brendan Boyle, Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu ve bu adımın istikrarı ve uluslararası entegrasyonu kolaylaştıracağını ifade ettiler.

Türkiye’nin Nuakşot Büyükelçisi Burhan Köroğlu, Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak görevlendirildi ve Türkiye’nin Şam Büyükelçiliğini tekrar faaliyete sokmuş oldu. Bu hamle ile diplomatik ilişkilerin kesintiye uğramadığı ve Türkiye’nin Suriye politikasının devam ettiği vurgulandı.