Boşanma Davalarında Duygusal ve Fiziksel Şiddet

Eşinin ailesiyle görüşmesini engelleyemezsin

Kayseri’de yaşayan bir kadın, eşinin sözlü ve fiziksel şiddetine maruz kaldığı gerekçesiyle boşanma davası açtı. İlk ayında eşinin maaş kartına el koyduğunu iddia eden kadın, evliliğinin sıkıntılı olduğunu belirtti. Aynı zamanda sürekli ilgisiz ve aşağılayıcı davranışlar sergileyen eşinin, evin ihtiyaçlarını karşılamadığını da ekledi. Ailesiyle görüşmelerini engellediğini savunan kadın, boşanma davasında haklı bulundu ve 50 bin lira tazminat kazandı.

Eşine karşı açılan boşanma davasında ise karşı davalı koca, eşinin sürekli eleştiriler yaptığını ve lüks taleplerde bulunduğunu belirterek, kendisine kesinlikle şiddet uygulanmadığını savundu. Ancak mahkeme, erkeği ağır kusurlu buldu ve boşanma kararı aldı. Dava dosyası Yargıtay’a taşındı fakat Yargıtay da yerel mahkemenin kararını onadı ve temyize uygun bulmadı.

İstanbul Barosu Avukatı Dilek Yüksel konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Eşini ailesiyle görüştürmemek duygusal şiddete örnek bir davranıştır. Bu durum, evlilik birliğini temelden sarsabilir ve boşanma sebebi olabilir. Eşinin ailesiyle bağlarını koparması, kişiyi toplumda yalnızlaştırabilir” açıklamasında bulundu.