Brugada Sendromu ve Yeniden Doğuş

Binde bir görülen 'Brugada sendromu', 17 yılda 150 kez kalbini durdurdu! 'Bir günde 12 şok aldığımı hatırlıyorum'

Brugada Sendromu ve Ablasyon Tedavisi

37 yaşındaki Alper Ayaz, ciddi ritim bozukluğuna neden olan Brugada sendromu ile mücadele ediyor. 17 yılda 150 kez kalbi duran Ayaz, radyofrekans ablasyon tedavisi sayesinde normale döndü. Geçmişte şoklu kalp piliyle yaşayan Ayaz, artık şoklamalar olmadan hayatını sürdürüyor.

2007 yılında yaşadığı baygınlık sonrasında Brugada sendromu teşhisi konulan Ayaz’a İmplante Edilebilen Kardiyoverter Defibrilatör (ICD) adı verilen şoklu kalp pili takıldı. Fakat son zamanlarda pilin sık şoklaması üzerine doktora başvuran Ayaz’a radyofrekans ablasyon tedavisi uygulandı. Bu minimal invaziv prosedür sonrasında Ayaz, kalbinin düzensiz ritimlerinden kurtuldu ve normal günlere geri döndü.

Ayaz’ın tedavi süreci hakkında konuşan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Demir, “Sendrom nedeniyle hastaların kalbinde elektriksel üretimde bozukluk meydana geldiğini” belirtti. Brugada sendromunun genellikle ani kalp durmalarına neden olduğunu ifade eden Demir, bu durumun genetik geçişli ve ölümcül olabileceğini aktardı.

Kalp ritim bozukluğu yaşayan hastalara uygulanan şoklu kalp pillerinden bahseden Demir, şoklamaların hastalara ciddi acılar yaşatabileceğini söyledi. Ayrıca ventriküler fibrilasyon olarak adlandırılan ritim bozukluğuna sahip hastalara şok tedavisi uygulanarak kalp ritminin normale çevrildiğini açıkladı.

Ablasyon yönteminin son yıllarda dikkat çekmeye başladığını belirten Demir, Ayaz’ın başarılı tedavi sonrasında artık normal bir yaşam sürdüğünü dile getirdi. Ayaz ise ablasyon sayesinde şoklamalar olmadan hayatını idame ettirebildiğini ve ablasyon işleminden son derece memnun kaldığını ifade etti.

Alper Ayaz, ailesindeki kalp rahatsızlıklarını da belirterek, genetik olarak kalp sorunlarına yatkın olduklarını söyledi. Ayaz, Brugada sendromu veya benzer rahatsızlıklar yaşayanlara ablasyon tedavisinden çekinmemelerini önerdi ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri gerektiğini vurguladı.