Türk siyasi hayatında beş kez Başbakanlık görevini üstlenen Bülent Ecevit, İstanbul’da 1925 yılında doğmuştur. Babası, 1943-1950 yılları arasında Kastamonu Milletvekilliği yapmış olan Prof. Dr. Fahri Ecevit’tir. Annesi ise ressam Nazlı Ecevit’tir. Bülent Ecevit, Robert Koleji’nden arkadaşı Rahşan Aral ile 1946 yılında evlenmiştir.
Siyasi kariyerine Ankara’da Basın-Yayın Genel Müdürlüğünde İngilizce çevirmen olarak başlayan Ecevit, 1946-1950 yılları arasında Londra’da Türk Basın Ataşeliği’nde görev almıştır. Ulus gazetesinde 1950-1960 yılları arasında çalışan Ecevit, daha sonra Yeni Ulus ve Halkçı gazetelerinde yazar ve yazı işleri müdürü olarak görev yapmıştır.
Milliyet gazetesinde günlük yazılar yazmaya başlayan Ecevit, 1972 yılında Özgür İnsan, 1981 yılında Arayış ve 1988 yılında Güvercin dergilerini çıkarmıştır. Siyasete olan ilgisi Ulus gazetesinde başlayan Ecevit, 1954 yılında CHP’nin Çankaya Ocağı’na kaydolarak siyasi yaşamında ilk adımını atmıştır.
Ecevit, 1974 yılında CHP-MSP koalisyonunun başbakanı olarak görev almış ve Kıbrıs Barış Harekatı’na öncülük etmiştir. Sosyal demokrasi kavramını benimseyen Ecevit, 1980 yılındaki askeri darbeden sonra üç kez hapse mahkum edilmiştir. Politik yaşamı boyunca 130 davayla karşı karşıya kalan Ecevit, eşi Rahşan Ecevit tarafından kurulan DSP’nin genel başkanlığını üstlenmiştir.
Bülent Ecevit, Türk siyasetine yön veren önemli isimlerden biri olarak anılmış, siyasi kariyeri boyunca birçok hükümette görev almış ve ülke gündemine damga vurmuştur. 2006 yılında hayatını kaybeden Ecevit, siyasal kimliğinin yanı sıra şair ve yazar olarak da tanınmaktadır.
Bülent Ecevit’in vefatının ardından cenazesi Devlet Mezarlığı’na defnedilmiştir. Ölümünden önce yazdığı şiirlerle de hafızalarda yer eden Ecevit, Türk siyasi tarihinde önemli bir yer tutmaktadır.