Büyük Taarruz: Tarihi Kocatepe’deki Zafer Yürüyüşü

Size kim söyledi Anadolu’yu alabileceğinizi  

Büyük Taarruz’un tarihi Kocatepe’deki önemi, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’nün hatıralarında anlatılıyor. İnönü, taarruzun ilk gününde düşmanın cephesini yarılayamadıklarını belirtirken, önemli tepeleri ele geçirebildiklerini ifade ediyor. Süvari Kolordusu ise düşman gerilerine sarkarak 27 Ağustos’ta asıl sonuca ulaştıklarını gösterdi. Tınaztepe ve Çiğiltepe’nin şiddetli muharebelerle işgal edilmesiyle Yunan Ordusu bozuldu ve mevzilerini terk eden Yunanlılar Sincanlı Ovası’na sürüklendi. Afyon da işgal edildi. Mustafa Kemal ise zaferin elde edildiğini anlayarak İsmet Paşa’ya tebriklerini iletti ve ordulara “İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” emrini verdi.

Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’nün hatıralarından öğrendiğimiz kadarıyla, Büyük Taarruz’un başarıyla sonuçlanmasıyla birlikte Afyonkarahisar’ın kurtulacağı haberleri yayıldı. İnönü’nün anılarından alıntıladığımız Ruşen Eşref Ünaydın’ın sözleri, o dönemdeki heyecanı ve mutluluğu yansıtıyor. Mustafa Kemal, zaferden dolayı İsmet Paşa’yı tebrik ederken, ordulara yeni hedefin Akdeniz olduğunu ifade eden ünlü günlük emrini verdi.

Büyük Taarruz’un önemli tarihi mekânlarından biri olan Kocatepe’de, Zafer Yolu’nda binlerce kişinin katılımıyla yürüyüşler düzenleniyor. Ahmet Serhan Güngör’ün rehberliğinde yapılan gezide, Kocatepe’nin Türk Kurtuluş Savaşı’ndaki öneminin farkına varılarak gözyaşlarına engel olunamıyor. Serhan Güngör, Mustafa Kemal Paşa’ya uygun olan “cesur, itibarlı, asil, erdemli, saygın ve onurlu” sıfatlarının yakıştığını ifade ediyor.

Hürriyet Spor Müdürü Mehmet Arslan ise Afyonkarahisar savaş anılarından etkilenerek anlattığı bir anısını paylaşıyor. Kütahya’da Evliya Çelebi İlkokulu’nda okularken, öğretmenleriyle birlikte Dumlupınar’a gittiğini ve orada Meçhul Asker Anıtı’nın çevresine birçok ağaç diktiğini anlatıyor. Bugün geldiğinde o bölgenin bir orman haline geldiğini görmekten duyduğu mutluluğu ifade ediyor. Arslan, bu anısıyla beraber Türk kurtuluş mücadelesine katkıda bulunan kahramanlara olan minnetini dile getiriyor.

Büyük Taarruz’un yönetildiği Kocatepe, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle başlatılan 200 kadar top atışıyla 26 Ağustos’ta saldırının başladığı yerdir. Atatürk’ün taarruz emrini verdiği bu tarihi mekânda her yıl binlerce kişi tarafından yürüyüşler gerçekleştirilir. Büyük Taarruz’un gerçekleştiği Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nda yapılan askeri arşiv taramaları ve jeofizik yer radarı çalışmaları, 304 şehit mezarının tespit edilmesine yardımcı olmuştur.