108 yıl önce gerçekleşen Çanakkale Savaşları’nın izleri, günümüzde de hala ortaya çıkmaya devam ediyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Müdürü ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Barış Borlat ve Askeri Tarih Uzmanı Ömer Arslan, yüksek lisans tezi çalışmaları esnasında 1000 arşiv belgesini inceleyerek kayıplara karışmış olan Conkbayırı’nda gerçekleşen şehitliklerin yerini tespit etti.
Dr. Borlat, Conkbayırı bölgesinde gerçekleşen savaşların yaşandığı alanlardaki şehitliklerin tespiti için en önemli kaynağın Şevki Paşa haritası olduğunu açıkladı. Ancak askeri arşivde yapılan çalışmalarda, Şevki Paşa haritası içinde yer almayan veya yeterli olmayan şehitlik alanlarının, askeri belgelerde ve dönemin krokilerinde yer aldığı tespit edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda bugüne kadar bilinmeyen birçok şehitlik alanının da tespit edildiği ortaya çıktı.
Özellikle Conkbayırı Muharebesi’nde gerçekleşen şehitlik alanlarının tespiti için çalışmalar yürüten Askeri Tarih Uzmanı Ömer Arslan, bir kroki tespit ettiklerini ve 28’inci Alay Meşhedi olarak adlandırılan alanda birçok şehidimize ait kafatası, kemik parçaları mezarlık formunda taş yığınları ve şahideler gördüklerini belirtti. Ardından Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na tespitlerini bildirdiklerini ve şehitlik olarak tescillendirilmesi için çalışmaların başlatıldığını söyledi.
108 yıl önce yaşanan savaşların izleri, bu tür çalışmalar sayesinde günümüze kadar gelmeye devam ediyor. Conkbayırı’nda yer alan kayıp şehitliklerin tespit edilmesi, savaşta kaybedilen askerlerimizin anılarını ve hatıralarını korumamıza yardımcı olacaktır.