Çanakkale Şehit Bilgi Kapısı Projesi Hakkında Detaylar

Her askerin hikayesi anlatılacak... Çanakkale şehitleri için 10 bin belge tarandı

Çanakkale Kültür Yolu Festivali kapsamında ziyaret ettiğimiz şehirde, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın şehitlere yönelik önemli projelerine dair bilgilere ulaştık. Başkanlık tarafından geliştirilen “Şehit Bilgi Kapısı” projesi sayesinde şehit yakınları, kayıp şehitler hakkında bilgi sahibi olabilecekler.

Bugüne kadar Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan şehit listeleri ile sınırlı olan bilgilere karşın, başkanlığın yürüttüğü projenin daha kapsamlı olduğu öğrenildi. 2024 yılında başlatılan proje kapsamında, Devlet Arşivleri’nde yapılan arşiv çalışmaları sonucunda 10 binden fazla belge incelendi ve Osmanlıca’dan günümüz Türkçesine çevrildi.

Bu çalışma sonucunda elde edilen veriler, bugüne kadar bilinmeyen şehit isimlerini, şehit subayların detaylı bilgilerini, hastane kayıtlarındaki tedavi süreçlerini ve şehit olma nedenlerini içermektedir. Ayrıca, Çanakkale dışında bulunan şehitlere dair detaylı raporlar da ortaya çıkmıştır.

Alan Başkanlığı’nın web sayfası üzerinden erişilebilir olan “Şehit Bilgi Kapısı” projesi, Çanakkale Cephesi’nde şehit olan her asker için detaylı bilgilere ulaşma imkanı sunmaktadır. Ayrıca, şehidin birliğine ait görsel verilere ve diğer detaylara da erişilebilecektir.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri’nde yapılan taramalar sonucunda Osmanlıca belgelerin Türkçeye çevrilmesiyle, şehitlerin hayatlarına dair daha detaylı bilgilere ulaşılması sağlanmıştır.