Çanakkale’deki Orman Yangını Söndürülerek Kontrol Altına Alındı, Antalya’da Risk Devam Ediyor, Rusya’dan Yardım Geldi

Acı manzara! Yangında kaç dönümlük alanın zarar gördüğü henüz bilinmiyor

Çanakkale’deki Kızılkeçili köyünde 16 Temmuz tarihinde başlayan orman yangını, havadan 9 uçak, 22 helikopter; karadan ise 78 arazöz, 9 ilk müdahale aracı, 25 su ikmal aracı ve 900 personelin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Ekipler, gece boyunca soğutma çalışmalarına devam etti. Yangın sonucunda zarar gören alanlar, dronlar tarafından havadan görüntülendi ve yetkililer, yangının etkilediği alanı belirlemek için çalışmalara başladı.

Kızılkeçili köyünde yaşayan insanlar, yangının ilk gününde tedbir amaçlı boşaltılmış olan Kemel köyünde yaşadıkları deneyimlerini paylaştı. Köylerinin harap olduğunu ifade eden Necati Akın, “Her yer yandı. Yeşillik bir alan kalmadı. Komşularımızın yaklaşık 1000 dönüm arazisi yandı. 3 gündür uyku uyuyamıyorum” dedi. Nihat Yongacı ise “Evim, saman balyalarım, buğday tarlalarım yandı. Hayvanları kaçırdık. Şu anda saman ve yem yok. Alevler çok hızlı yayılıyordu. Arkadaşlar ve devlet müdahale etti ancak ateşi durdurmak mümkün değildi” diye konuştu.

Yangın sırasında dumandan etkilenen ve hastaneye kaldırılan vatandaşlardan biri taburcu edilirken, 3 kişi tedavi altında tutulmaktadır.

Antalya’da, havanın sıcak ve nemin düşük olduğu günlerde esen rüzgarın yangın riskini artırdığı belirtilmektedir. 28 Temmuz 2021 tarihinde Manavgat’ta çıkan büyük orman yangınından sonra, benzer bir durumun yaşanmaması için kent genelinde önlemler alınmıştır. İnsansız hava araçları ve duman gözcüleri, 24 saat boyunca yangınları izlemek için görevlendirilmiştir.

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, fön etkisi yapan sıcak rüzgarların yangınların hızla yayılmasına neden olduğunu ifade etmiştir. Yılda ortalama 240 ile 300 arasında orman yangınının çıktığı Antalya’da, bu yangınların 225’i insan kaynaklıdır. İhmalin büyük bir sorun olduğunu belirten Dikici, vatandaşların çöpleri yakarken, tarlalarda anız yaktığını ve mangal yaktığını söylemiştir. Dikici, “20 gün mangal yakmasak ne olur?” diyerek vatandaşları yangınlar konusunda daha dikkatli olmaya çağırmıştır.

Öte yandan, İzmir’in Selçuk ilçesinde dün akşam saatlerinde çıkan orman yangını yaklaşık 1,5 saatte kontrol altına alınırken, Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde çıkan yangın ise 8 saatlik müdahalenin ardından kontrol altına alınmıştır.

Rusya, Türkiye’ye orman yangınlarını söndürmek için iki Be-200 amfibi yangın söndürme uçağı göndermiştir. Acil Durumlar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, uçakların Muğla ve İzmir’deki yangınlara müdahale edeceği belirtilmiştir. Be-200 model uçaklar, kızılötesi termal kamera donanımı sayesinde orman yangınlarını izlemekte ve tespit etmektedir.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Samsun’da gerçekleştirilen Agricities 2. Küresel Tarım Forumu ve Agricities Yönetim Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, orman yangınlarıyla mücadele gerektiğini belirtmiştir. Bakan Yumaklı, devletin yangınlarla mücadele için yeterli imkânlara sahip olduğunu ancak halkın da yangınları önlemek konusunda bilinçli olması gerektiğine vurgu yapmıştır. Yeşil vatanın korunmasının devletin ve tüm vatandaşların görevi olduğunu ifade etmiştir.

Yunanistan’ın başkenti Atina’ya yakın bölgelerde başlayan ve büyük orman alanlarını tahrip eden yangınlar kontrol altına alınamamıştır. Rodos adasında başlayan yangın da hızla yayılmaktadır. Yunanistan, Almanya ve İtalya’dan dört adet yangın söndürme uçağı talep etmiştir.

Tüm bu gelişmeler göz önüne alındığında, orman yangınlarıyla mücadele etmek ve yangın çıkmasını önlemek için herkesin sorumlulukları olduğu bir kez daha hatırlatılmaktadır.