Cehennemdeki Yıkım: Kaçtığımız Söndü, Korku Yeniden!

Bakan Yumaklı’dan ‘kırmızı alarm’... 'Evinizin önünde bile ateş yakmayın'

CİĞERLERİMİZ ALEV ALEV YANIYOR

AFAD’ın verilerine göre, son bir hafta içinde Türkiye genelinde toplamda 131 zirai alan ve orman yangını meydana geldi. Bu yangınların 72’si son 4 günde çıktı ve 66 tanesi kontrol altına alındı. Ayrıca, Azerbaycan’ın 1 yangın söndürme uçağını Türkiye’ye göndermeye karar verdi. İzmir Karşıyaka Yamanlar’daki geniş alana yayılan yangın, yerleşim bölgelerini de tehdit etti.

Tire’de meydana gelen orman yangınına sebep olduğu düşünülen 3 kişi tutuklandı. İzmir Tire’de 3, Ödemiş’te 2, Bayındır’da 1 ve Karşıyaka’da 1 olmak üzere toplamda 7 şüpheli gözaltına alındı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki pazar gününe kadar hepimizin çok dikkatli olması gereken bir süreçteyiz. Lütfen, yangına sebep olabilecek her türlü faaliyetten kaçınalım” dedi.

İzmir Karşıyaka Yamanlar’da meydana gelen yangınlar, piknik yaparken ateş yakan 3 kişinin neden olduğu belirlendi. Ödemiş’te ise iki çocuğun sigara içerken çıkardığı yangınlarla ilgili gözaltına alınanlar bulunuyor.

AFAD’ın açıklamasına göre, son bir haçta Türkiye genelinde 131 zirai alan ve orman yangını meydana geldi. Yangınlar nedeniyle İzmir, Manisa, Bolu ve Aydın’da bazı bölgelerde tahliyeler gerçekleştirildi.

Yangınla mücadele kapsamında, havadan yangın söndürme uçakları ve helikopterler ile karadan arazözler, itfaiye ekipleri ve kara araçları kullanılarak çalışmalar sürdürülüyor. Milli Savunma Bakanlığı’nın destek verdiği yangın söndürme çalışmalarında toplamda 15 helikopter görev alıyor.

Yangınların etkisi altındaki bölgelerdeki acı tablo ortaya çıkmaya başladı. İzmir’de 17 ev yandı, 105 ev boşaltıldı ve 44 işyeri tahliye edildi. Ayrıca, 3 mahalle tamamen boşaltıldı ve hayvan barınağı da boşaltıldı. Manisa’da devam eden yangınlar nedeniyle bazı bölgelerde tahliyeler gerçekleştirildi.

Orman yangınlarına ilişkin yapılan uyarılarda ise Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ormanlardaki kuru dalların temizlenmesi gerektiğini belirtti ve kimyasal maddeler kullanmanın daha etkili olabileceğini ifade etti.