Çelik Kubbe: Hava Savunması Güçleniyor

Türkiye’nin çatısı olacak... A’dan Z’ye Çelik Kubbe

Türkiye’nin Çelik Kubbe Projesi ile Hava Savunması Güçleniyor

Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Beştepe’de gerçekleştirilen Savunma Sanayii Zirvesi’nde, Türkiye’ye havadan gelebilecek tehditlere karşı Çelik Kubbe adı verilen katmanlı hava savunma projesi için karar alındı.

Çelik Kubbe, Türk savunma sanayisi tarafından geliştirilen çeşitli menzillere sahip hava savunma sistemlerini entegre bir şekilde çalıştırmayı hedefliyor. KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+, SİPER gibi hava savunma sistemlerinin yanı sıra radar ve elektro-optik sistemler de bu projede yer alacak.

Çelik Kubbe projesi, Türkiye’nin geliştirdiği hava savunma sistemlerini tek bir çatı altında toplarken, Türk hava sahasına giren veya girmesi muhtemel tehditleri her irtifada etkisiz hale getirme amacını taşıyor. Seyir füzelerinden, İHA/SİHA’lara; kamikaze insansız araçlardan, dronlara kadar birçok tehdide karşı etkili olması planlanıyor.

Savunma ve Güvenlik Politikaları Analisti Turan Oğuz, Çelik Kubbe projesi hakkında “Ben buna yaşayan bir organizma diyorum. Tüm hava savunma sistemleri, radarlar, haberleşme sistemleri bunun altına giriyor. Mevcut sistemlerle sınırlı kalmayacak, yeni sistemler de geliştirilebilecek.” değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, projenin Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına yönelik 56 projenin kararlaştırıldığını belirterek, Çelik Kubbe’nin “sistemler sistemi” olarak Türkiye’nin hava savunmasını güçlendireceğini vurguladı.