“Cezaevlerindeki Hayata Dönüş Operasyonuna Tanıklık Edebilecek İsmin Davada Yer Almaması Duruşmayı Erteliyor”

Sadettin Tantan ‘Hayata Dönüş’ü anlatacak

19 Aralık 2000 tarihinde cezaevlerindeki ölüm oruçlarını sonlandırmak amacıyla gerçekleştirilen ve “Hayata Dönüş” ismi verilen operasyon, aynı anda 20 cezaevine müdahale edildiği bir olaydır. Maalesef, Bayrampaşa Cezaevi’nde gerçekleşen bu operasyon sırasında 12 kişi hayatını kaybetmiş ve 29 kişi de gözaltına alınmıştır. Bu olaydan yıllar sonra ise 194 kişi hakkında dava açılmıştır.

Davanın görüldüğü Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların talebi üzerine dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ve eski Jandarma Komutanı Zeki Bingöl’ü tanık olarak dinleme kararı almıştır. Ancak avukatlar, Sadettin Tantan’ın söyleyeceklerinin devlet sırrı kapsamında kalacağını ve sadece mahkeme heyetine ifade verebileceğini belirtmiştir. Mahkeme, bu talebi reddetmiş ve Sadettin Tantan’a davetiye göndermiştir. Ancak Tantan, son 4 duruşmaya katılmamıştır. Geçtiğimiz gün ise davanın 50. duruşması gerçekleştirilmiştir. Ancak davet edilen tanıklardan Sadettin Tantan ve Zeki Bingöl bu duruşmada da bulunmamışlardır.

Mahkeme başkanı, Sadettin Tantan’ın özel koruma statüsünde olduğunu belirterek, tanığın açık hedef haline gelmemesi için güvenlik önlemleri alınacağını ifade etmiştir. Mahkeme heyeti, her iki tarafın avukatlarına, tanığa soracakları soruları hazırlayıp mahkemeye sunmaları için 30 gün süre vermiştir. Ayrıca, soruların özel bir oturumda SEGBİS yoluyla Sadettin Tantan’a sorulacağını belirterek duruşmayı ertelemiştir.