CHP 20. Olağanüstü Kurultayında Tüzük Değişikliği Kabul Edildi.

CHP'nin 20'nci Olağanüstü Kurultayı'nda tüzük değişikliği kabul edildi



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 20. Olağanüstü Kurultayı ATO Congresium’da Tamamlandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 20. Olağanüstü Kurultayı, Ankara’da ATO Congresium’da gerçekleştirildi. Parti üyeleri, il başkanları, milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri ve eski genel başkanların önerileriyle hazırlanan tüzük oylama sonucu kabul edildi.

Başkan Adayı Olabilmek İçin Gereken İmza Oranları Belirlendi

Kurultayda kabul edilen tüzükteki 41. maddeye göre, “Kongrelerde başkan adayı olabilmek için kongre üye tamsayısının en az yüzde 10’unun, en çok yüzde 15’inin yazılı önerisi gerekir. Adaylar yüzde 15’ten çok imza toplayamaz, kongre başkanlığına sunamaz” ibaresi eklendi. Genel Başkan adayı olmak için ise kongre üye tamsayısının en az yüzde 5’inin, en çok ise yüzde 10’unun yazılı önerisi gerekecek. Adaylar, yüzde 10’dan fazla imza topladığı takdirde kurultay başkanlığına adaylık sunamayacak.

Delege ve Adaylık Sürecine Yönelik Yenilikler

Adaylık sürecinde delegeler, sadece bir aday için imza verebilecek ve kongrelerde sadece bir genel başkan adayı için oy kullanabilecekler. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üyeliği için adayların belirlenmesine yönelik yöntemler ise ön seçim, örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması, merkez yoklaması şeklinde belirlenecek.

3 Dönem Kuralı ve Diğer Düzenlemeler

Yeni tüzüğe göre bir kişi en fazla 3 dönem üst üste milletvekili, belediye başkanı, belediye veya il genel meclis üyesi seçilebilecek. Ayrıca, partinin milletvekili bulunmayan seçim çevrelerinde dönem kuralının uygulanamayacağı kararlaştırıldı. Yeni tüzükte, seçim çevresinin aday listesinin birinci sırasında engelli adaya yer verilmesi de kararlaştırıldı.