CHP Büyük Kurultayı Tarihi Belli Oldu! Değişim Tartışmaları ve Müdahale İddiaları Gündemde

CHP’de yarışa gergin başlangıç

CHP Parti Meclisi, CHP büyük kurultayının 4-5 Kasım tarihlerinde gerçekleştirileceğine oybirliğiyle karar verdi. İlk gün genel başkanlık seçimi, ikinci gün ise PM ve YDK seçimleri yapılacak. Tartışmalarda ortaya çıkan “değişim” konusuyla ilgili tüzük değişikliğiyle ilgili kurultay tarihi 25-26 Kasım olarak belirlendi. Grup Başkanı Özgür Özel, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantılarına sadece gerekli durumlarda katılacağını ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki dünkü PM toplantısına katılmadı.
Özgür Özel’in adaylığını açıklamasının ardından, toplantıda Özel’in Grup Başkanlığı görevini bırakması gerektiği tartışıldı. Değişimci kanattan isimler ise “diğer yöneticilerin ayrıldığı düşünülürken, onun neden ayrılmak zorunda olduğunu” savundular. Özgür Özel, adaylığını ilan ederken “kurultay tarihi henüz ilan edilmedi, ilan edildiğinde durumu değerlendireceğiz” şeklinde bir mesaj vermişti. Özgür Özel’in yakın çevresinden ise “istifaya gerek olmadığı ve Genel Başkan’ın adaylığının bile henüz belli olmadığı” yönünde görüşler dile getirildi.
Toplantıda, kurultaylarda yaşanan kavga görüntülerinin de ele alındığı ve parti yönetiminin bu konuda incelemeler başlattığı, sorumlular hakkında işlem yapılacağı belirtildi. Ayrıca Afyonkarahisar Merkez İlçe Kurultayı’nda Grup Başkanvekili Burcu Köksal ile Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı arasında yaşanan tartışma da gündeme geldi. Baltacı, kendisini hedef alan iddialar nedeniyle Köksal’ın disipline sevk edilmesini istedi. İkili arasındaki tartışma sonucunda Köksal baygınlık geçirmişti.
Dünkü Parti Meclisi toplantısı, kurultaylardaki kavga ve müdahale tartışmalarıyla gergin geçti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, özellikle parti içi meselelere odaklanıldığı için ülkenin meselelerinin unutulduğunu ifade ederek uyarıda bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu ayrıca, Mart 2024’teki yerel seçimlere yönelik mesajlar verirken, eski ortakları İYİ Parti’yle ilgili ittifak tartışmalarıyla ilgili olarak “ayrı parti gibi çalışacağız, ittifak olmayacakmış gibi çalışacağız” dedi.
Kılıçdaroğlu, İstanbul kurultayıyla ilgili olarak da “her iki adayla da görüştüm. Bunu birlik ve beraberlik görüntüsü vermek için yaptım. Kurultaydan güçlenerek çıkmamız gerekiyor. Her ikisine de aynı yerde fotoğraf verdim, aynı mesajı paylaşmalarını istedim. ‘Partiyi tartışmadan kardeşçe yarışın’ dedim” şeklinde konuştu.
Toplantıda, kurultaylara müdahale edildiği tartışmaları da gündeme geldi. Bazı üyeler genel merkez ve belediyelerin kurultay süreçlerine müdahale etmesinden rahatsızlık duyduklarını ifade ederken, Sivas, Kayseri ve İstanbul Fatih gibi bazı ilçelerde bunun örneklerini verdi. Kılıçdaroğlu ise “haberinin olmadığını” söyledi ve kurultaylardaki kavga görüntülerine ilişkin olarak da gerekli incelemelerin başlatıldığını, sorumlular hakkında işlem yapılacağını belirtti.