“CHP Büyük Kurultayı Yaklaşıyor: Delege Sayıları ve İstanbul’un Etkisi”

CHP'de sürpriz iddia: Kılıçdaroğlu 'Bu son' mu diyecek

CHP çevrelerine göre, 4-5 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek olan büyük kurultayda toplamda 1367 delege oy kullanacak. Bu delege sayısının içerisinde 1198 seçilmiş delege, 169 ise Genel Başkan, Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri ile milletvekillerinden oluşan doğal delegelerden oluşuyor.

CHP’nin 81 ildeki kurultay süreci, Bitlis seçiminden sonra tamamlanırken, delege hesapları da yapılmaya başlandı. Taraflar arasında değişimciler ve genel merkezciler arasında önde olma iddiaları bulunuyor. Ancak, tarafsız gözlemcilere göre, İstanbul kurultayının havası hesapları karıştırdı. Genel merkezin seçilmiş delegelerde, değişimcilerin ise doğal delegelerde ağırlıkta olduğu söylenebilir, ancak her iki taraf için de açık ara bir ağırlık oluşmadığı için kurultay süreci zorlu bir yarışa sahne olacak.

Kurultayda yarışacak olan iki güçlü adaydan biri için seçilebilmek için salt çoğunluğun (684) bir fazlası olan 685 delegenin oyunu almak gerekiyor. İlk iki turda salt çoğunluğun sağlanamaması durumunda, en çok oyu alan aday üçüncü turda seçilecek. Ancak seçimin sonraki turlara kalma ihtimali de bulunuyor. 150-200 boş oy kullanılması halinde, tarafların salt çoğunluğu ilk iki turda yakalamaları zor görünüyor. CHP’li bir kaynağa göre, “Boş oy riski göz ardı edilmemeli.”

Kulislerde ise, “Bu ihtimal gerçekleşirse hem Kılıçdaroğlu’nun kendisi hem de yeni dönemde partiyi birlikte yöneteceği PM listesi yaralı çıkmış olur” şeklinde bir değerlendirme yapılıyor. Genel merkez çevrelerinin, bu ihtimal karşısında Kılıçdaroğlu’na “Bu benim son kongre. Seçimlerden sonra mayıs ayında partiyi yeniden kurultaya götürüp işi ehline verip, gemiyi sağlam limana sağ salim bağlarım” mesajıyla kurultaya gitmesini önermeye hazırlandığı konuşuluyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni seçilen Muğla ve Çorum il yönetimlerini parti genel merkezinde kabul etti. Kılıçdaroğlu’nun Çorum örgütünü kabulünde, Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız da bulundu. Ayrıca, Kılıçdaroğlu dün Sivas’ta tamamlanan kongreler ile birlikte Sivas’taki ilçe başkanları ve CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Faruk Duha Erhan ile bir araya geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİFED) heyetini parti genel merkezinde kabul etti. Kılıçdaroğlu’na bu kabulde Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık eşlik etti. Görüşmeye ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.