CHP İl Kurultayları ve Tüzük Değişikliği Hazırlıkları Devam Ediyor

CHP’de tüzüğe 12 bin öneri

CHP, başkanlık seçimi ile ilgili büyük bir kurultaya hazırlanıyor. Yeni il yönetimlerinin belirlendiği il kurultayları, 15 Ekim’e kadar devam edecek. Bu kurultaylarda, yeni il yönetimlerinin yanı sıra büyük kurultayda oy kullanacak olan 1200 seçilmiş delege de belirlenecek. Büyük kurultayda, Parti Meclisi üyeleri, Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri ve milletvekilleri de dahil olmak üzere yaklaşık 1400 delege, yeni genel başkan ve parti yönetimi için oy kullanacak.

Bu zamana kadar CHP’nin birçoğu Ankara ve İzmir dahil olmak üzere bir dörtte birinde kurultaylar tamamlandı. Büyük kurultaya en fazla delege gönderen şehirler, İstanbul’dan sonra Ankara ve İzmir oldu. Şu ana kadar yapılan kurultaylarda, genel merkeze bağlı adayların ağırlığı göze çarpıyor. Örneğin, geçtiğimiz günlerde yapılan Ankara İl Başkanlığı seçiminde, genel merkez adayı Ümit Erkol’un listesi kazandı ve seçilmiş delege listesinin 50’sine sahip olduğu kulislere yansıdı.

Tüzük değişikliğiyle ilgili çalışmalar uzun bir süredir devam ediyor ve kurultayın büyük kurultaydan iki hafta sonra gerçekleştirilmesi planlanıyor. Tüzük çalışmasını yürüten kaynaklar, parti üyelerinden yaklaşık 12 bin öneri aldıklarını belirtiyor. Bu önerilerin yanı sıra, dünyadaki sosyal demokrat partilerin tüzükleri de inceleniyor. Değişiklik önerileri arasında, milletvekillerinin ve belediye başkanlarının önseçimle belirlenmesi, dönem sınırlaması getirilmesi, kadın kotasının yüzde 33’ten yüzde 50’ye yükseltilmesi, Parti Meclisi üye sayısının artırılması gibi önemli konular bulunuyor.

Öte yandan, CHP Grup Başkanı ve Genel Başkan adayı Özgür Özel, dün katıldığı Manisa il kongresinde “Ben bu takımı şampiyon yaparım arkadaşlar” dedi. Özel, ayrıca şunları söyledi: “Eğer enerjimizi yitirirsek, seçmen muhalefetten ümidini kaybeder ve sandığa gitmekten uzaklaşır. Bu tehlikeden kaçınmak için yeni bir yolculuğa ihtiyaç vardır. Ben, sizin evladınız olarak, ‘Kaybeden takımda forvet olarak oynayacağıma, kazanan takımda her pozisyona talibim’ dedim.”