CHP İstanbul İl Başkanlığı için İttifak Arayışları Yoğunlaşıyor

CHP’de İstanbul’a kadın başkan bulunamadı

CHP’nin tartışmalarla dolu kurultayına doğru ilerlerken, İstanbul İl Başkanlığı pozisyonu en fazla delege gönderen il olması nedeniyle büyük önem taşıyor. İlçe kurultaylarında yoğun delege yarışı yaşanırken, genel merkeze bağlı olanlar, değişimciler ve bu iki grupla ittifak kuran Erdoğan Toprak ekibinin istediği adayı seçtirmekte zorlandıkları belirtiliyor. Bu nedenle ittifak arayışları hız kazanmış durumda. İstanbul’da bu grupların dışında, Battal İlgezdi liderliğinde kaftancılarla rekabet eden küçük grupların da sürece etki etmek için devreye girdiği söyleniyor.

Bu gruplar arasında oluşacak olan ittifak ilişkilerine odaklanılırken, taraflar kendi adaylarıyla ilgili isim önerileri gündeme getirmeye başladı. Erdoğan Toprak’ın, Kılıçdaroğlu ile görüşerek Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çevik’i önerdiği ve İlgezdi’nin ise eski il başkanı Cemal Canpolat’ın ismini gündeme getirdiği belirtiliyor. Ancak genel merkezci ekip, her iki ismin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yakınlığının örgütte sıkıntı yaratabileceği konusunda itirazlarda bulunduğu söyleniyor.

Kılıçdaroğlu’nun, tek adaylı bir kurultay için bir isim üzerinde uzlaşma sağlanmasını istediği ve “Oturup konuşun, anlaşın” dediği ifade ediliyor. Tarafların birkaç gün içinde bir araya gelmesi beklenirken, kulislerde “Uzlaşma zor gözüküyor, muhtemelen ikili ya da üçlü bir yarış olabilir” değerlendirmeleri yapılıyor. İl kurultayı, 8 ya da 15 Ekim tarihleri arasında planlandığı ve adayların önümüzdeki hafta başından itibaren ortaya çıkacağı belirtiliyor. Selçuk Sarıyer, Müslim Sarı, Gürsel Tekin, Onursal Adıgüzel ve Necdet Saraç isimleri de kulislerde konuşulan isimler arasında yer alıyor.

İstanbul İl Başkanı için aranan kriterler şunlar: Genel Merkez’e yakın bir ekip, Canan Kaftancıoğlu’nun yerine kadın bir il başkanı adayı bulmak için çalışmalar yapıyor. Bu ekipten bir yetkili şunları söylüyor: “Canan Hanım’ın yerine yine bir kadın başkan isteyen çok insan var. Bunun için özel olarak çalışıyoruz. Ancak Kaftancıoğlu çıtayı o kadar yükseğe çekti ki, yerine uygun bir isim bulmakta zorlanıyoruz. Bu isim en az Canan Hanım kadar genel siyasette ve yerel siyasette etkin olmalı. Seçimlere gidiyoruz, bu yüzden kurultaylar sürecinde kaygılanan ve sinirlenen örgütü tekrar bir araya getirip, seçimler için motive edebilecek biri olmalı. Aynı zamanda daha önce ittifak yaptığımız partilerin tabanlarıyla birlikte genel olarak halka ulaşabilen biri olmalı. İstanbul’da yeni başkanın bu kriterleri karşılayabilmesi gerekiyor, çünkü artık kimse daha azını kabul etmez.”

Değişimcilerin kurultayda Kılıçdaroğlu’na karşı çıkmaya hazırlandığı Grup Başkanı Özgür Özel’in, bu hafta sonu “tutum belgesi”ni açıklayarak resmen adaylığını ilan etmesi bekleniyor. Özel’in, ardından il kurultayları için kendisini destekleyen isimlerle birlikte sahaya çıkacağı ifade ediliyor.