CHP İstanbul İl Başkanlığı Seçiminde Özgür Çelik Zaferini Kutluyor

CHP’de İstanbul şoku

İstanbul’da CHP’nin “büyük kurultay provası” olarak nitelendirilen yarışta, Özgür Çelik İstanbul İl Başkanı seçildi.
Genel Merkez’in desteklediği Cemal Canpolat’a karşı en güçlü destekçisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olan Çelik, ilçe başkanlarının çoğunluğunun desteğiyle zafer elde etti. Ancak İstanbul’un çok parçalı delegasyon yapısı nedeniyle Çelik’e başlangıçta pek şans tanınmamıştı ve genel merkez kanadının stratejik hataları sonuçları etkiledi.
Kulislerde, İmamoğlu’nun seçimin kaybedilmesi halinde büyükşehir belediye başkan adayı olmayabileceğine dair mesajların etkili olduğu belirtiliyor.
Değişimcilerin İstanbul zaferi, diğer illerdeki delege savaşları ve delegasyon yapılarının da havasını değiştirebileceği vurgulanıyor. Ankara ve İzmir gibi illerde değişimcilerin genel merkeze yakın ancak değişimcilere soğuk bakan birkaç ismin bulunduğu ifade ediliyor.
Bu sonuçlar, 4-5 Kasım’da yapılacak olan büyük kongre öncesinde aday yarışını daha da kızıştırabilir ve değişimcilerin büyük kurultayda sürpriz yapabileceği konuşulmaya başlandı.
Özgür Çelik’in seçilmesiyle ilgili olarak İmamoğlu ve Canan Kaftancıoğlu, sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yaparak kendisini kutladılar. Ancak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kutlama mesajı paylaşmaması tartışma yaratırken, Çelik telefonla tebrik edileceğini söyledi.
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi iller genel merkeze yakın olmalarıyla birlikte değişimci delegelerin büyük bir güce sahip olduğu iller olarak ön plana çıkıyor. Değişimciler İstanbul’da 196 delege, Ankara’da 72 delege ve İzmir’de 56 delege olmak üzere toplamda yaklaşık 250 delegenin desteğini almış durumdalar.
CHP’nin değişimciler ve genel merkezciler arasında geçen delegasyon savaşlarında değişimciler 67 ildeki 26 ilin, genel merkezciler ise 28 ilin delegasyonlarını kazanmışlar. 13 ilde ise delegasyon listeleri karma oluşmuş durumda ancak ağırlık değişimcilerde bulunuyor.
Değişimcilerin İstanbul’da kazandığı zafer, CHP’deki değişim hareketini daha da güçlendirebilir. Yarışı 32 oy farkla kazanan Çelik’in “özgürleşeceğiz” sözleri, partinin içi demokrasiyi yaşatmaya devam edeceğini ve tüm örgüt ile kucaklaşmaya hazır olduklarını ifade etti.
Cemal Canpolat ise tebrik etmeden salondan ayrıldı. Özgür Çelik ise konuşmasında, çocukluğunda yaşadığı zorlukları ve ailesinin değerlerini vurgulayarak doğruluk ve dürüstlükten ayrılmadan çalışmaya devam edeceğini belirtti.