CHP İstanbul İl Başkanlığı Seçimleri: Kulislerdeki İsimler ve Delegelerin Rolü

CHP’de İstanbul yarışı başladı: Kurultay provası

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Yaklaşık bir buçuk ay sonra il başkanlığını devredeceğim ve rahatlayacağım” dedi. Ancak kulislerde, Kaftancıoğlu’nun siyasetten tamamen ayrılmayacağı ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultayda seçilmesi durumunda kendisini Genel Merkez’de ‘Başdanışman’ olarak görevlendirebileceği konuşuluyor. Ayrıca, bu görevlendirmelerin siyasi yasaklardan etkilenmeyeceği belirtiliyor.

İstanbul İl Başkanlığı yarışı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında büyük bir mücadeleye sahne olmuştur. Seçim sürecinin adımlarından biri olan ilçe yönetimlerini seçecek olan mahalle delegeleri süreciyle başlamıştır. Mahalle delegelerinin seçimi dün tamamlanmış olup, bu süreçte Genel Merkez ağırlığı olduğu ifade edilmektedir.

Kulislerde, Canan Kaftancıoğlu ve eski Teşkilat Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın İmamoğlu’na karşı yüzde 60’a yüzde 40 delege çoğunluğu sağladığı konuşulmaktadır. Kılıçdaroğlu’na yakın ekibin ilçe örgütlerinde bu ağırlığını koruyacağı ve bu durumun il başkanlığı seçiminde avantaj sağlayabileceği belirtilmektedir. Ancak Genel Merkez ekibinin 200 kişilik delegasyonu blok olarak taşıyıp taşıyamayacakları konusunda kulislerde farklı görüşler bulunmaktadır. Bazılarına göre, İstanbul delegesi hiçbir zaman blok hareket etmemiştir ve bu sefer en fazla 110-120 kişilik bir blok oluşabilir değerlendirmesi yapılıyor.

İstanbul İl Başkanlığı için öne çıkan isim ise Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın olan Selçuk Sarıyar olarak belirtilmektedir. Sarıyar, bir süre önce İBB Başkanvekilliği görevinden alınmıştı.

İmamoğlu liderliğindeki değişimcilerin adayı olarak ise eski Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’in adı öne çıkmaktadır. Ancak kulislerde, İmamoğlu’nun örgütteki Karadenizlilerin dışındakilerin de desteği için Karadenizli olmayan bir aday tercih edebileceği ve bu adayın eski İl Başkanlarından Cemal Canpolat olabileceği konuşulmaktadır. 5 yıl önceki kurultayda Kaftancıoğlu’yla yarışıp kaybeden Canpolat’ın yanı sıra, Gürsel Tekin, eski örgüt yöneticisi ve milletvekili adayı Soner Özimer ve Necdet Saraç da adaylar arasında yer almaktadır.