CHP İstanbul İl Kongresi Öncesi Adaylık Açıklamaları ve Siyasi Nezaket Tartışması

‘Siyasi nezaket’ tartışması: İstanbul’da kılıçlar çekildi

Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik’in adaylık açıklaması CHP içerisinde tartışmalara yol açtı. Genel Merkez kaynaklarına göre, adaylık açıklamaları öncesinde geleneği gereği, adaylar önceden Genel Başkan’a niyetlerini veya kararlarını bildirirler. Özgür Çelik’in adaylık açıklaması öncesinde ise bu yapılmadı. Bu durumun siyasi nezaket konusunda tartışmalara sebep olduğu belirtiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yakın isimlerden Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etmesi de kulislerde konuşulan bir diğer konu. Bu görüşmede, Rıza Bey’in adaylık konusunu konuştuğu ve Kılıçdaroğlu’nun bu konuda bir ipucu verebileceği yorumları yapılıyor.

Kulislerde, Kılıçdaroğlu’nun kimin adını işaret edeceği kadar, kimin destekleyeceği de merak konusu haline geldi. Kılıçdaroğlu’nun 5 yıl önce İstanbul İl Başkanı seçildiğinde Canan Kaftancıoğlu’na destek verdiği hatırlatılıyor. Ancak bu kez, kadın aday arayışlarının sonuç vermemesi nedeniyle erkek bir adayın seçileceği kesinleştiğinden, Kılıçdaroğlu’nun nasıl bir işaret vereceği konuşuluyor. Bazıları, Kılıçdaroğlu’nun sahaya inmek zorunda kalacağı için adayı desteklemek amacıyla postallarını giyeceğini tahmin ediyor.

Kulislerde ayrıca, genel merkez adayı olarak gösterilen Kaftancıoğlu’na 5 yıl önceki kurultayda 8 oy farkla kaybeden Cemal Canpolat ve eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Selçuk Sarıyar’ın isimleri ön plana çıkıyor. Eski il başkanı ve milletvekili Gürsel Tekin de adı geçen isimler arasında yer alıyor.

İstanbul kurultayının yeri ve saatiyle ilgili bir duyuru yapıldı. Duyuruda, “CHP 38. Olağan İstanbul İl Kongresi, 8 Ekim Pazar günü saat 08.00’de nisaplı olarak yapılacak. Eğer çoğunluk sağlanamazsa, aynı gün saat 11.00’de çoğunluk aranmaksızın nisapsız olarak Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecektir.” denildi.