“CHP İstanbul’da Adaylık Yarışı Hız Kazanıyor: Delegelerin Seçimi Kim Kazanacak?”

İstanbul hesapları

CHP’de İstanbul’da gerçekleşen adaylık yarışı son derece zorlu bir aşamayı temsil ediyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilen Fatih ilçesinin 13 delegesi hariç olmak üzere, 587 seçilmiş delege, 15 Parti Meclis üyesi, 18 milletvekili ve 40 il başkan yardımcısıyla birlikte 70’ten fazla doğal delege, Canan Kaftancıoğlu’nun yerine gelecek isim için kurultayda oy kullanacak.

İki taraf da kurultayda kendi adaylarıyla yarışacaklarını iddia ederek İstanbul’da önde olduklarını savunuyor. Değişimciler, “İstanbul’u almaya çok yakınız” derken, Genel Merkezciler ise İstanbul’da 401 delegeleri olduğunu ve seçimi rahatlıkla kazanacaklarına inandıklarını belirtiyorlar.

İstanbul’daki kongreyi kaçırdıkları iddialarına ilişkin olarak CHP Grup Başkanı Özgür Özel’in “İstanbul kaybedilince bütün Anadolu, İstanbul’u değişimcilerin kazandığını konuşmasın diye kongreyi kaçırıyorlar” sözleri tartışma yarattı. Genel Merkez ise kurultayın tarihini Meclis’in açılacağı 1 Ekim’den 8 Ekim’e aldıklarını ve milletvekilleri için herhangi bir sıkıntı olmasını engellemek istediklerini ifade etti.

İstanbul’daki yarışta üç isim ön plana çıkıyor. Değişimciler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yakın olduğu belirtilen Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik ile yarışacaklar. İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na önerdiği ve önemli bir delege gücüne sahip olduğu belirtilen Çelik’in bugün adaylığını açıklaması bekleniyor. Genel Merkez ekibinin adayı ise eski İl Başkanı Cemal Canpolat ve eski İBB Başkanvekili Selçuk Sarıyar olarak gösteriliyor.

Kılıçdaroğlu’nun İstanbul adayını belirleme kararının hafta başına kadar netleşeceği belirtiliyor. Değişimcilerin 42 yaşındaki adayı Çelik’e karşı, aynı yaş grubundan 39 yaşındaki Sarıyar mı, yoksa siyasi geçmişiyle “abi” modeline daha uygun olduğu düşünülen 61 yaşındaki Canpolat mı çıkacak, henüz belirsizlik devam ediyor.