CHP Kurultayında Sürpriz Gelişme: İmamoğlu Divan Başkanı Olacak!

Kritik kurultayda ‘patron’ koltuğu İmamoğlu’nun

CHP’nin kurultay süreci, beklenmedik bir gelişmeyle değişebilecek dengelere sahne oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kurultayda Grup Başkanı Özgür Özel’e karşı yarışacak olması, onun en önemli destekçisi olması nedeniyle Divan Başkanlığı görevinin genel merkezci kanatta sürpriz etkisi yarattı. Bu durum “İmamoğlu kurultay sürecinin en önemli taraflarından biri, Divan Başkanlığı ise tarafsızlık isteyen bir görev, bu nasıl olacak?” tepkilerine neden oldu.

Ancak, Genel Merkez’e yakın bazı çevreler, bu gelişmeyi “Genel Başkan kurultay dengelerini değiştirebilecek kritik bir hamle yaptı. Divan Başkanlığı asgari tarafsızlığı gerektirir, o nedenle bu hamle kurultaya sayılı günler kala İmamoğlu’nun sahadan çekilmesi anlamına da gelebilir. Bir yandan divanda oturup kurultayı yönetmeye hazırlanırken bir yandan da kurultayın tarafı olarak sahada olması en azından şık olmaz. Zaten kendisi de bu hassasiyeti gösterecek nezaket ve deneyime sahip bir politikacıdır” şeklinde yorumladılar.

İmamoğlu’nun bu gelişmesi, değişimci kanatta kurultaya yönelik delege savaşı verenler arasında memnuniyet yarattı. Özgür Özel, Zonguldak’ta yaptığı konuşmada “İmamoğlu’nun Divan Başkanı olması en çok bizleri memnun eder. Değişim sürecinde Ekrem Bey’in gösterdiği irade son derece kıymetlidir. Değişimciler olarak başarısızlıkla sonuçlanan bir süreçten bu noktaya gelip de başa baş bir noktada olabilmek, değişimin gücünün arttığı anlamına gelmektedir. Ekrem Bey’in değişim sürecindeki iradesi, değişime karşı olan arkadaşların da güvenini göstermektedir” dedi.

Bu gelişmeden sonra CHP kulislerinde konuşulan bir diğer konu ise kurultayda görev alacak Divan’ın ağırlıklı olarak belediye başkanlarından oluşabileceği idi. İddialara göre, İmamoğlu’nun ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile de görüştüğü ve Yavaş’a da Divan’da görev teklif ettiği konuşuluyor. Divan’da yer alacak bir kadın belediye başkanının da olacağı ve bu ismin Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu veya İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet olabileceği belirtiliyor.

Bu önerinin, Kılıçdaroğlu’nun PM üyesi Gürsel Erol’e kurultay salonunun düzenlenmesi ve yönetimi görevini vermesiyle İmamoğlu’na iletilen bir teklif olduğu söyleniyor. İmamoğlu, kurultayın sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için Divan’da yer alacak diğer üyelerle delege imzaları ve salon güvenliği gibi teknik detayları Kılıçdaroğlu ile görüşmek istediklerini belirtti. Bu görüşme dün Ahlatlıbel’de gerçekleşti ve CHP’li kaynaklara göre samimi bir ortamda geçen bir saatlik buluşmadan taraflar mutlu ayrıldı.