CHP Kurultayında Usulsüzlük İddiaları Soruşturuluyor

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı soruşturması: Dosya önümüzdeki günlerde asliye ceza mahkemesine gönderilecek

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nda “para karşılığı oy kullandırıldığı” iddialarına ilişkin soruşturmanın sonuna gelindi.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, E.Ç’nin CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda para karşılığı oy kullandırıldığına dair şikayeti üzerine aldığı başvuruyu, 19 Kasım 2023 tarihinde değerlendirmeye aldı. Ancak yetkisizlik kararı vererek dosyayı 22 Aralık 2023 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Ocak 2024’te Siyasi Partiler Kanunu’nun 112. maddesi gereğince “oylamaya hile karıştırılması” suçuyla ilgili soruşturma başlattı.

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eski TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, basın ve sosyal medya platformlarında yaptıkları açıklamalar nedeniyle tanık sıfatıyla ifade vermeye çağrıldı.

Kurultayda oy kullanan CHP üyesi ve parti delegesi, başsavcılığa usulsüzlük iddialarıyla ilgili tanık ve bilgi sahibi sıfatıyla ifade verdi. Bu ifadeler doğrultusunda 114 kişi şüpheli olarak belirlendi.

Başsavcılık, partililere menfaat sağlandığı ve usulsüzlük yapıldığı yönündeki iddiaları titizlikle inceleterek, Yüksek Seçim Kurulu’ndan CHP delege listesini dava dosyasına dahil etti.

Şirketlerin güvenlik kamera görüntülerini dosyaya ekleyen başsavcılık, İstanbul’daki döviz bürolarından kurultay delegelerine para transferi yapıldığı iddialarına ilişkin tüm mali hareketleri inceledi.

Soruşturma kapsamında medya kuruluşlarının çektiği kamera görüntüleri de incelenerek, 38. Olağan Kurultay’a ilişkin tüm görüntüler dava dosyasına eklendi. Ankara’daki otelin güvenlik kameralarının kayıtları ise emniyet birimlerine teslim edilemediği bildirildi.

Başsavcılık, deliller neticesinde eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu “mağdur” sıfatıyla ifade vermeye çağırdı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in iletişim kayıtları incelenmek üzere BTK’ya gönderildi.

Manisa Milletvekili Özgür Özel, Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve diğer milletvekillerinin dosyaları ayrılarak Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu’nda ele alınacak. İddianame tamamlandıktan sonra dosyanın asliye ceza mahkemesine gönderilmesi planlanıyor.

Eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı delegeler ise kurultayın iptali için açtıkları davayı 26 Mayıs’a bırakacakları belirtildi.