CHP Lokal Seçimlerinde Adaylık Başvuruları Başladı ve Parti İçi Gelişmeler

CHP’de aday alarmı

CHP’de belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği için aday adayları başvurularını yapmaya başladı. Başvurular, 28 Kasım Salı gününe kadar devam edecek. Ancak örgüt yöneticileri ve kamu görevlileri, adaylık için 1-5 Aralık tarihleri arasında istifa etmeleri gerekmektedir. Parti yönetimi tarafından gönderilen bir genelgede adaylık istifalarıyla ilgili önemli uyarılar yapılmıştır.

Genelge, “İl, ilçe başkan ve yönetim kurulu ile il disiplin kurulu üyelerinin yerel seçimlerde aday olamayacakları” uyarısını içermektedir. Ancak, seçimlerde en yüksek başarıyı kaydetme stratejisi gereği olarak değerlendirilen durumlar için Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na istifa niyetinin bildirilmesi durumunda, istisna olarak değerlendirilecektir.

Parti kaynakları, bu uyarının geçmişte olduğundan daha da önemli olduğunu vurgulamaktadır. Hem örgütlerin yeni seçildiği hem de yerel seçimlere çok kısa bir süre kaldığı düşünüldüğünde, bu kritik süreçte örgüt yönetimlerinin boş kalmaması önemlidir. Bu nedenle, sadece seçim çevresinde adaylığı kritik olanlar için parti yönetiminin istisna yapılabileceği belirtilmiştir.

CHP’de adaylık süreci de başlamıştır. Ankara, İstanbul ve Aydın dışındaki belediyeler için anket çalışmaları yapılmaktadır. Bu anketlerin sonuçları, il ve ilçe milletvekilleri, örgütler ve önemli kanaat önderlerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirilecektir. Ardından, vatandaşların memnuniyeti ve yeniden seçilme olasılığı yüksek olan adaylar hızlı bir şekilde açıklanacaktır. CHP’ye bağlı belediyelerin büyük çoğunluğunda adaylar, aralık ortasına kadar belirlenmiş olması beklenmektedir. CHP’ye bağlı olmayan belediyelerde de anketler ve benzer yöntemler kullanılarak adaylar belirlenecektir.

Aday belirleme sürecinde “örgüt denetiminde önseçim” olarak adlandırılan temayül yoklamaları için aralık ayı ortalarından itibaren sandıklar kurulacak. Parti yöneticilerine göre, çok özel durumları olan yerler dışında bu sandıkların sonuçlarına uygun isimlendirmeler yapılacaktır.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sürpriz bir davet hazırlığı içerisindedir. Partisinin eski genel başkanlarıyla bir yemekte buluşacak. Özel, eski genel başkanlar Altan Öymen ve Murat Karayalçın’ı Genel Merkez’de kabul etmiş ve görüşmüş. Bu görüşmelerin ardından, Öymen ve Karayalçın, Kemal Kılıçdaroğlu’nu da ziyaret etmiştir. Özel, eski genel başkan Hikmet Çetin’i de kabul edip görüşmüş ve Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına davet etmiştir. Özgür Özel’in eski genel başkanları bir araya getirecek olan bu yemek davetinin yakın bir zamanda gerçekleşeceği belirtilmektedir.

Özel, ayrıca DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve beraberindeki heyeti de kabul etmiş ve görüşmüştür. Çerkezoğlu, “vergi ve gelirde adalet” sloganıyla İstanbul’dan Ankara’ya yürümüştü. Özel, ayrıca CHP Genel Merkezi’nde Alevi vakıf, federasyon ve dernek başkanlarıyla bir araya gelmiştir.