CHP’de Görevden Alma ve Oylama Sürecinde Sürpriz Sonuçlar

CHP’de güç dengesi bıçak sırtında... Değişimciler mi önde statükocular mı?

CHP’deki görevden alma süreci, kurultayı etkilemeye çalışma eleştirileriyle devam ediyor. Yönetim ise görevden almaların gerekçelerini açıkladı. Ancak, tartışmaların uzaması nedeniyle oylamaya geçilmesi gecikti. Oylama sonucunda ise sürpriz bir durum yaşandı. Genel Başkan ile birlikte PM’de gerçekleştirilen oylamada, Muş İl Başkanı İsmail Adanur’un itirazı için 31 kabul, 30 ret; Mardin İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan’ın itirazı için 31 kabul, 28 ret, 2 çekimser; Ağrı İl Başkanı Nihat Aslan’ın itirazı için 30 kabul, 31 ret; Kayseri İl Başkanı Zeki Özkan’ın itirazı için 28 kabul, 33 ret; Beykoz İlçe Başkanı Aydın Düzgün’ün itirazı için ise 26 kabul, 35 ret oyu çıktı. Değişim isteyen muhaliflerin, PM’nin nitelikli çoğunluk oyu olan 41 oyu sağladığı 5 oylamadan ikisinde çoğunluğu elde etmesi, “güvensizlik oyu” olarak yorumlanıyor. Bunun, olağanüstü kurultay kararı alınması, normal kurultay tarihinin belirlenmesi ve belediye başkan adaylarıyla ilgili yapılacak oylamalardaki “veto” yetkisi açısından önemli olduğu belirtiliyor.

Bu sonuca öfkelenen Kılıçdaroğlu, “Hepsinin gerekçeleri tek tek açıklandı, buna rağmen nasıl bu şekilde oy kullanırsınız? Aralarında partinin parasını yiyen adam var. Siz bununla o hırsızlığa destek mi veriyorsunuz? Bu ahlaksızlıktır, erdemsizliktir” şeklinde tepki gösterdi. PM Üyesi Hasan Baltacı ise kendisinin de kabul oyu verdiğini belirterek, “Bunun için bize ahlaksız, erdemsiz diyemezsiniz. Aşağıda eşim ve çocuğum bekliyor, ben onların yüzüne nasıl bakarım?” dedi ve salonu terk etti.

Diğer bir gelişme olarak, Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu’na yakın olan Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’a MYK toplantılarına katılım yasağı getirdiği bilgisi paylaşıldı. Günaydın, bu karara tepki gösterdi ve ilk MYK toplantısında karara itiraz etmek için hazırlandığı belirtildi.

Sonuçlar, kurultay tarihini erteleyebileceği düşünülen en geç Ekim sonu ya da Kasım başına işaret ediyor. Bunun nedeni, Genel Başkanın belediye başkan adaylarını belirleme konusunda elinin zorlanması ve güvenoyu alması gerekliliği. Bu sonuçla birlikte MYK’nın güvenoyu alamadığı yorumları yapıldı ve normalde istifa etmesi gerektiği değerlendirildi. Muhaliflerin istedikleri sonucu alamasa da çoğunluk oyunu elde etmeleri, gövde gösterisi olarak değerlendirildi. Kaynaklar, PM’nin bu oy dengesiyle her iki tarafı da uyararak pazarlık masasını gösterdiğini belirtti.

CHP’nin iletişimden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için imza toplayacaklarını açıkladı. Erdem, kurultayda uygun bir seçenek olup olmadığını partinin geleneklerine, politika çizgisine ve programa bakarak değerlendireceklerini ve Kılıçdaroğlu’nu önereceklerini ifade etti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yeniden aday olarak gösterilmesini umduklarını da belirtti.