CHP’de Yeni Güç Dengesi: Kurultay ve MYK Tartışmaları

Kulis haber! CHP’de veto kozu

CHP’nin Parti Meclisi (PM) toplantısında ortaya çıkan yeni güç dengesi, siyasi kartları yeniden karıştırıyor. PM’de, görevden alınan örgütlerle ilgili oylamada üstünlüğü sağlayan muhalefet, kurultay tarihinin belirlenmesi ve belediye başkan adaylarının onay sürecinde “veto” yetkisinin elde edilmesi gibi avantajlara sahip oldu. Şimdi muhalefet, Genel Başkan’ın karşı hamlelerine odaklanarak, PM’deki yeni güç dengesinin ardından MYK’ye yönelik güvensizlik oyu konusunu ele almak istiyor.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından atılan ilk adım “af” konusu oldu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun en önemli danışmanlarından biri olan Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın için “MYK yasağı” konusunda bir “af” talebi oldu. Günaydın, dün Grup Başkanı Özgür Özel ile birlikte Kılıçdaroğlu’na eşlik etti ve salonda birlikte oturdular. Kılıçdaroğlu’nun bir sonraki hamlesi seçimlerden sonra MYK’da değişiklik yaparak, muhalefetin bazı isimlerine yer verebileceği konuşuluyor. Ayrıca, Kılıçdaroğlu, tüzük değişikliğiyle parti içinde kadın temsiliyetini artırmak için adımlar atacaklarını da belirtti. Akşam yemeğinde milletvekilleriyle bir araya gelerek, parti içi konuları medya önünde tartışmamalarını ve “Yapanla yollarımızı ayırırız” şeklinde uyarılarda bulundu.

Muhalefetin önemli isimlerinin dünkü toplantıya katılması dikkat çekti. Önceki grup toplantısına katılmayan ancak mesaj vermeyi hedefleyen Bülent Tezcan, Engin Altay, Tekin Bingöl, Veli Ağbaba ve Ali Öztunç gibi isimler de bu toplantıya katıldı.

Muhalefetin bu güç dengesiyle olağanüstü kurultayı zorlayıp zorlamayacağı merak konusu olurken, kulislerde “Mevcut delege yapısı göz önüne alındığında, bu koşullarda olağanüstü kurultay muhalefet için cazip olmayabilir. Ancak bu güç dengesi, hala süren normal kurultayın tarihinin belirlenmesi konusunda önemli olacak. Kurultay seçimlerden önce gerçekleşmeyecek, ekim sonu ya da kasım başında düzenlenecektir. Genel Başkan da bu PM ile seçimlere gitmek istemez” şeklinde değerlendirmeler yapılmaktadır.