Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang Görevden Alındı ve Yerine Wang Yi Atandı

Çinli yeni bakanın ilk durağı Türkiye

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, uzun bir süredir kamuoyu önünde görünmediği için merak konusu haline geldi ve sonunda görevden alındı. Yerine atanan Dışişleri Bakanı Wang Yi, hemen Türkiye’ye geldi ve ilk olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasındaki diyaloğun ve istişare mekanizmalarının daha etkin kullanılması konusu ele alındı. Ayrıca, ekonomik ve ticari ilişkilerin yoğunlaştırılması, Kuşak ve Yol ile Orta Koridor girişimlerinin uyumlaştırılması, nükleer enerji, tarım, sivil havacılık, kültür ve turizm gibi konular da görüşmenin ana gündemini oluşturdu.

Görüşmeye ilişkin diplomatik kaynaklardan yapılan değerlendirmede, “Çin Halk Cumhuriyeti ile ticaretimizi daha dengeli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturma ve yatırımları artırma konuları ele alındı. Aynı zamanda Uygur Türklerinin durumu da görüşüldü. Görüşme sırasında Ortadoğu’daki gelişmeler, Ukrayna’daki son durum ve küresel mali sistem de değerlendirildi” denildi. Bakan Yi daha sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi ve yaklaşık 45 dakika süren bir görüşme gerçekleşti.

İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Wang Yi arasındaki görüşmede, iki ülke arasındaki diyalog ve istişare mekanizmalarının daha etkin kullanılması konusu üzerinde durulduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi ile Türkiye’nin Orta Koridor Girişimi’ni uyumlaştırma çalışmalarına hız verilmesini talep etti ve bu amaçla kurulan Üst Düzeyli Çalışma Grubu’nun ilk toplantısının da yapılması isteğini dile getirdi. Görüşmede ayrıca, Türkiye ve Çin arasındaki ticaretin daha dengeli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması ve yatırımların artırılması konuları da ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki ülkenin de önemli roller üstlendiği global ve bölgesel konularda daha yoğun işbirliği yapılmasını temenni etti.

Dışişleri Bakanı Qin Gang, uzun bir süredir kamuya çıkmadığı için Batı medyasında “kayıp” ilan edilmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı, Gang’ın sağlık sorunları olduğunu belirtmişti. Ancak daha sonra Pekin yönetimi tarafından görevden alındığı ve yerine Wang Yi’nin atandığı açıklandı. Gang hakkında çıkan iddialara göre, Pheonix TV’nin sunucusu Fu Xiaotian ile evlilik dışı ilişkisi olduğu öne sürülmüştü. Qin Gang’ın son görüşmesi Sri Lankalı meslektaşıyla gerçekleştirdikten sonra kaybolmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’yi Beştepe’de kabul etti. Görüşme sonrasında İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin’in Türk halkında özel bir yere sahip olduğunu ifade etti ve İsrail güvenlik güçlerinin ve yerleşimcilerin saldırıları sonucu şehit olan Filistinlilere Allah’tan rahmet diledi. Erdoğan ayrıca, Filistinliler arasındaki bölünmenin barış sürecine zarar verdiğini belirtti ve Gazze’ye uygulanan ablukanın kabul edilmediğini vurguladı. İlerleyen süreçte Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksa’daki gelişmelerin yakından takip edileceği ifade edildi.