Çocukların Yeterli Beslenme Hakkının Savunucusu Eylemler Başlıyor

CHP’li kadınlar okulda ücretsiz yemek eyleminde

İl ve ilçe başkanlıkları, dün ortak bir açıklama yaparak eylem kararı aldıklarını duyururken, Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka da düzenlediği basın toplantısında şunları ifade etti: “Çocuklar okulda açlıktan bayılırken, ücretsiz öğün uygulamasının kaldırılmasına asla izin vermeyeceğiz. Her geçen gün çocukların yetersiz beslenmenin fiziksel ve bilişsel gelişimlerini olumsuz etkilediğine dair uyarılar artıyor. Beslenme eksikliklerinin çocukların okuldaki başarılarını düşürdüğü açıkça belirtiliyor.”

Son durumda, çocukların sağlıksız bir şekilde beslendiği gerçeği TÜİK tarafından bile gizlenememiştir. TÜİK verilerine göre, 7 milyon 600 bin çocuğun dengeli beslenme sağlamadığı ortaya çıkmıştır. TÜİK’in 2022 Türkiye Çocuk Araştırması’na göre, her gün meyve tüketen çocukların oranı %50, her gün sebze tüketen çocukların oranı %33’tür. Et, tavuk veya balık tüketen çocukların oranı ise yalnızca %12.7’dir. Et, süt, peynir, yumurta veya meyve gibi temel besinler çocuklarımız için lüks hâline gelmiştir.

Okul öncesi dönemde sadece hükümetin ücretsiz öğün sağlaması ve daha sonra bunu kesmesi tam bir skandaldır. Çocukların açlık üzerinden siyaset yapılması kabul edilemez. Hiçbir çocuğumuzun aç yatağa girmemesi ve okulda yeterli beslenmesi mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bugünden itibaren (çarşamba) her il ve ilçede eylemlere başlıyoruz.”