Cumhur İttifakı, Yeni Kabine ve Parlamento ile Birlikte Yeni Yasaların Yolunu Açıyor

Meclis’te bayram paketi

Cumhur İttifakı, kurban bayramından önce toplumsal kesimlere yönelik bir teklif paketini yasallaştırmaya hazırlanıyor. TBMM, 28’inci dönem parlamentosu, yeni bakanların göreve başlama süreciyle ilgili yemin işlemi ile yasama organlarının oluşumunu tamamladı. TBMM Genel Kurulu bu çarşamba günü 30’uncu başkanın seçimi için toplanacak. İki ayrı yemin töreninde olduğu gibi bu oturumu da Geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli yönetecek. Bahçeli, İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’den sonra “Genel Başkan” unvanıyla Geçici Meclis Başkanlığı yapan ikinci lider oldu.

Cumhur İttifakı, seçim sürecinde verdiği sözleri yerine getirmeyi planlıyor. Gençlere bir defaya özgü vergisiz cep telefonu ve bilgisayar alma hakkı, kira artışlarına sınırlama gibi öncelikli düzenlemelerin yer alacağı işaret ediliyor. “Torba teklif” olarak sunulacak ekonomik paket, kurban bayramından önce Meclis’e sunulacak. Meclis, tatil öncesinde bu paketi yasalaştırmayı umuyor.

Yeni kabinenin üyeleri de Meclis genel kurulunda yemin edecekler. Kabine görevleri sona eren Ankara Milletvekili Fuat Oktay ile AK Partili 15 milletvekili, yeni üyelerle birlikte TBMM üyeliği görevine başlayacaklar. İlk oturumda yemin etmeyen milletvekilleri ise çarşamba günü yemin edecekler.

AK Parti grup toplantısı yaptığında yeni Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı üyelikleri için “eğilim yoklaması” yapacaklar. AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş ve Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ’ın bu göreve atanması bekleniyor. Meclis Başkanı seçiminin gizli oy kullanarak yapılması gerekiyor. İlk iki turda seçilmek için 400 oyu almak gerekiyor. Üçüncü turda ise 301 oy yeterli sayılıyor. Meclis’te bulunan 323 sandalyesi ile Cumhur İttifakı’nın AK Parti adayını üçüncü turda seçmesi bekleniyor.

Yeni kabine ile birlikte eski bakanların yeni görevler alması da bekleniyor. Milletvekili Hulusi Akar’ın Milli Savunma Komisyonu veya NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanı, Süleyman Soylu’nun İçişleri veya Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı olabileceği belirtiliyor.