Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu kapsamında liderlerle yoğun görüşmeler gerçekleştirdi ve Türkiye’nin dış ilişkilerindeki önemli adımları masaya yatırdı.

Miçotakis’le Türkevi zirvesi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu için New York’ta bulunurken yoğun bir programı olduğunu gösteriyor. Dün, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile lider görüşmeleri gerçekleştiren Erdoğan, Türkevi’nde Yunanistan Başbakanı Miçotakis’i de ağırladı. Ayrıca, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile Türkevi’nde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis, iletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile Yunanistan arasındaki olumlu ilişkileri koruma kararlılıklarını teyit ettiler. Ayrıca, Ankara’da gerçekleştirilen toplantıda mutabık kalınan, iki ülke arasındaki temaslar için yol haritası ve zaman çizelgesi de onaylandı. Siyasi diyalogdan sorumlu dışişleri bakan yardımcıları ekim ortasında bir araya gelecek ve Kasım ayında Güven Arttırıcı Önlemler toplantısı ile Aralık ayında Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi toplantısı yapılacak.

Açıklamada ayrıca, iki liderin doğal afetler ve iklim krizi gibi her iki ülkeyi de ciddi şekilde etkileyen konuları ele aldığı belirtildi.

Göç meselesi, her iki ülke için bir sınav niteliğinde olduğundan, bu konunun ele alınması için birlikte çalışma kararı alındığı ifade edildi. Dışişleri bakanları, mutabık kalınan yol haritasının ilerlemesi için çalışma ve eşgüdüm konusunda görevlendirildi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Erdoğan ile görüşmenin yapıcı bir şekilde geçtiğini ve ilişkilerin olumlu ortamını derinleştirmek için çalışmaya devam etme konusunda anlaştıklarını ifade etti.

Görüşmede, Türkiye ve Yunanistan arasındaki “bahar havası”‘nın devam etmesi için kararlılık vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İtalya Başbakanı Meloni ile görüşmesinde, iki ülkenin ilişkileri ve bölgesel konuların yanı sıra Türkiye’nin AB üyelik süreci, Rusya-Ukrayna savaşının seyri ve Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi’nin geleceği de ele alındı. Erdoğan, ticaret hacminin artırılması amacıyla Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi ile İş Forumu toplantılarının en kısa sürede düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu kabulünde, uluslararası ve bölgesel konuların yanı sıra Türkiye ile İsrail arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler ile İsrail-Filistin ihtilafının son gelişmelerini değerlendirdi. Ayrıca, İsrail’in Suudi Arabistan ile ilişkilerinin normalleştirme çabaları da ele alındı. Erdoğan, Türkiye ve İsrail’in enerji, teknoloji, inovasyon, yapay zeka ve siber güvenlik alanlarında ortak çalışmalar yapabileceğini belirtti ve barışın egemen olduğu bir dünya için birlikte çalışılması gerektiğine vurgu yaptı.

Son olarak, The Times of Israel tarafından paylaşılan bir haberde, Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümü dolayısıyla yakında Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmeyi planladığı belirtiliyor.