Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsveç’in NATO Üyeliği ve F-16’ların Gönderilmesi Süreci Hızlandı

Erdoğan: F-16’ları bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, cuma namazını Hz. Ali Camisi’nde kıldıktan sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliği ve F-16’ların gönderilmesiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Meclisimizden geçti ve dün (perşembe) itibarıyla da tarafıma ulaştı. Ben de onayladım. Akşam da Resmi Gazete’de yayınlandı. Bir gün önce Biden, yazılı bir talimatla tüm Temsilciler Meclisi’ne ve diğer meclislere bunun hızlıca çıkarılması çağrısını iletti. Orayı bekliyoruz. Oradan gelecek sonuç, F-16’ların Türkiye’ye gönderilmesi sürecinin başlamasını sağlayacak ve tamir, bakım gibi durumları da içerecektir. Bu süreci Dışişleri Bakanımız şu anda yakından takip ediyor. Antony Blinken ile bu süreci devam ettiriyoruz. Kanada ve İsveç gibi Batı ülkeleri, atılan bu adımla Türkiye’nin duruşunu gösterme konusunda olumlu yaklaşmalar sergilediler. NATO için de ayrı bir güç kaynağı oldu. Biz de aynı kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz.”

AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Murat Kurum’un projeleri ve lansmanıyla ilgili olarak Erdoğan, şunları söyledi: “Tamamını izleyemedim çünkü Milli Güvenlik Kurulu toplantısı vardı, ancak izlediğim bölümlerde Murat Bey’in İstanbul’un pek çok konusuna hakim olduğunu ve heyecan dolu olduğunu gördüm. Bu nedenle bir genel başkan ve Cumhurbaşkanı olarak mutlu oldum. İnanıyorum ki, 31 Mart akşamı Murat Kurum’la birlikte İstanbul’u yaşayacağız.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Uluslararası Adalet Divanı’nda Gazze’deki saldırılarla ilgili alınan ihtiyati tedbir kararıyla ilgili olarak sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı: “Uluslararası Adalet Divanı’nda Gazze’deki insanlık dışı saldırılarla ilgili alınan ihtiyati tedbir kararını değerli buluyor ve memnuniyetle karşılıyorum. Filistinli masum sivillere yönelik işlenen savaş suçlarının cezasız kalmaması için sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bu karar, İsrail’in kadın, çocuk, yaşlı ayrımı yapmadan gerçekleştirdiği saldırılarının son bulmasına vesile olmasını umuyoruz. Türkiye olarak ateşkesin sağlanması ve kalıcı barış için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron’ı Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da hazır bulundu. Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

David Cameron, Filistin’deki insani krizle ilgili olarak yaptığı açıklamalarda, Gazze’de ateşkesin sağlanması ve esirlerin serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Cameron, “İsrail Gazze’deki yaşananlardan sorumlu. Bu nedenle daha fazla insani felaketin yaşanmaması için çabalamamız gerekiyor” dedi. Cameron ayrıca İsveç’in NATO üyeliğine destek vererek Türkiye’nin güçleneceğini belirtti.