“Cumhurbaşkanı Erdoğan Kahovka Barajı Patlaması İçin Adil Barış Çabalarını Sürdürüyor”

Patlayan baraja komisyon önerisi

Ukrayna’da Kahovka Barajı’nın patlaması sonucu yaşanan insanlık dramı ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi. İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan öncelikle Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve patlamaya neden olan çatışmanın araştırılması için uzmanların, Birleşmiş Milletler ve Türkiye dahil uluslararası toplumun katkısı ile bir komisyon kurulabileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı ayrıca, çatışmaların uzaması ile birlikte insani kayıpların önüne geçmenin zor olacağına dikkat çekerek müzakerelerin önemi hakkında da konuştu. Adil barışın sağlanması için Türkiye’nin kararlı çalışmalarına devam edeceğini de vurguladı.

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünde de komisyon önerisini tekrarladı. Kahovka Barajı’ndaki patlama hakkında kapsamlı bir soruşturma yapılması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus ve Ukraynalı uzmanların, Birleşmiş Milletler’in ve Türkiye dahil uluslararası toplumun katkısı ile bir komisyon kurulmasının önemine değindi. Türkiye olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını da Putin’e iletti.

Erdoğan ayrıca, Tahıl Mutabakatı’nın küresel gıda krizini önlemek için önemli bir rol oynadığını vurguladı. Birleşmiş Milletler ile Rus tahıl ve gübresinin ihracına dair engellerin kaldırılması konusunda yürüttükleri istişarelerin devamını uygun gördüğünü belirtti ve adil barışın sağlanması için gereken tüm çabayı göstermeye hazır olduklarını vurguladı.