Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile Kabulünde NATO İlişkileri ve İsveç’in NATO Üyeliği Süreci Ele Alındı

NATO’yla yeni dönem buluşması

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde kabul etti. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve İbrahim Kalın da eşlik etti. Yapılan görüşme sonrasında gerçekleşen basın açıklamasında, Stoltenberg, Türkiye’nin son derece önemli ve değerli bir NATO müttefiki olduğunu ve ittifaka kritik katkılar sağladığını belirtti. Ayrıca Türkiye’nin Kosova’daki barışı koruma misyonuna katkı sağladığını, Irak’ın NATO kapsamındaki eğitimine destek verdiğini, Ukrayna’ya güçlü destek verdiğini açıkladı.

Stoltenberg ayrıca, İsveç’in NATO üyeliği sürecini de ele aldıklarını belirtti ve Türkiye’nin meşru güvenlik endişeleri olduğunu belirtti. İsveç’in Türkiye’nin endişelerini karşılamak üzere somut adımlar attığını ve terörizmle mücadele yasasında önemli değişiklikler yürürlüğe girdiğini vurguladı. Stoltenberg, Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğinin yolunu açan üçlü bir anlaşma imzaladıklarını hatırlattı ve daimi müşterek mekanizmanın önemli bir rol oynadığını belirtti. İsveç’in NATO üyeliğinin bir an önce tamamlanmasını umduklarını söyledi.

12 Haziran haftasında yapılacak daimi müşterek mekanizma toplantısı için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mutabık kalındı. Stoltenberg, İsveç’in NATO üyeliği konusunda ise artık zamanının geldiğini ve İsveç, Finlandiya ve Türkiye’nin çok daha yakın bir şekilde çalıştığını belirtti.