Cumhurbaşkanı Erdoğan New York’ta Yoğun Bir Görüşme Programı Gerçekleştirdi

BM programı hızlı başladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 78. Genel Kurulu için New York’a gitti ve yoğun bir görüşme trafiği ile programına başladı. İlk olarak Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili’yi Türkevi’nde kabul eden Erdoğan, daha sonra Ahıska Türkleri’ni ABD’de ağırladı.

Erdoğan, Ahıska Türkleri ile bir araya geldiği buluşmada, 1944 yılında yaşadıkları sürgün ve zorlu şartlar hakkında şu sözleri dile getirdi: “Maruz kaldığınız sürgün ile birlikte büyük acılar çektiniz ve birçok zorlukla karşılaştınız. Yıllar boyunca dünyanın 9 farklı ülkesine dağılan Ahıska Türkleri, Türkiye ile birlikte kalplerini atmaktadır. Ahıska Türklerinin huzur ve refahını, diğer vatandaşlarımızdan ayrı görmüyoruz. Ahıska Türkleri’nin yıllardır hasretle beklediği Türk vatandaşlığını kazanmaları için gereken adımları atıyor ve bu süreci hızlandırıyoruz. 2022 yılından bu yana 820 soydaşımız Türk vatandaşı oldu ve işlemleri devam eden 578 soydaşımız için de çalışmalarımızı hızlı bir şekilde tamamlayacağız. Daha önce Ahıska Türk’üne verilen vatandaşlık sayısı oldukça sınırlıydı. Bizim dönemimizde bu rakam 60 bini aştı.”

Erdoğan’ın görüşmeleri arasında en dikkat çekeni, SpaceX ve Tesla’nın kurucusu Elon Musk ile gerçekleştirdiği temas oldu. Elon Musk, Türkevi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapmış olduğu görüşmeye oğlu X Æ A-12 Musk’ı da yanında getirdi. Erdoğan, Musk’ın oğluna futbol topu hediye etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Musk’a Türkiye’nin teknoloji alanında yaptığı ilerlemelerden, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nden bahsetti. TOGG’un Türkiye’de yollara çıkmasıyla birlikte, Tesla’nın da Türkiye pazarına girdiğini vurgulayan Erdoğan, Tesla’nın Türkiye’de yedinci fabrikasını kurması için çağrıda bulundu. Erdoğan, Türkiye’nin uzay programı kapsamında SpaceX ile iş birliği olasılıklarının da doğabileceğini belirterek Musk’ı İzmir’de düzenlenecek Teknofest’e davet etti.

Görüşmeye katılan ve sonrasında bir açıklama yapan TBMM Sanayi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, “Görüşme olumlu geçti. Bildiğiniz gibi SpaceX ile farklı ilişkilerimiz var. Biz SpaceX’in ilk müşterisiyiz. Türk uzay yolcusunu SpaceX uzay istasyonuna götürmek için iş birliği yapacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı, New York’taki Türkevi önünde sevgi gösterileriyle karşılayan vatandaşlar, IBM 78. Genel Kurulu’na katılmak ve çeşitli temaslar gerçekleştirmek üzere ABD’ye giden Erdoğan’a destek verdiler. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da ABD ziyaretine katıldı.