Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılını Kutladı ve Geçit Töreninde Gemilere Selam Verdi

Cumhuriyetimiz ikinci asrına yelken açıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşma yaparak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve İstiklal mücadelesi kahramanlarını saygıyla anarken, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yaşını kutladı. Erdoğan, “Bugün 100’üncü yaşına ulaşan Türkiye Cumhuriyeti, geçmişten gelen köklü bir mirasla gurur verici bir şekilde varlığını sürdürüyor” dedi. Türkiye Cumhuriyeti, yüzyıllardır nesilden nesile aktarılan değerli bir hazine olarak değerlendirilmektedir.

Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal’in Cumhuriyet’i Türk milletinin en uygun yönetim şekli olarak tanımladığını belirtti. Cumhuriyetin demokrasiyle birleşmesi, Gazi’nin hayallerinden biriydi. Ancak Türkiye’nin demokrasi yolculuğu, uzun yıllar sekteye uğradı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, ülkede demokrasinin tüm kurumlarını kurma ve milli iradeyi tam anlamıyla etkin kılma amacıyla önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Türkiye, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına Gazi Mustafa Kemal’in hayallerini gerçekleştirmiş bir güç olarak adım atmış durumdadır. Cumhuriyetimizi daha güçlü ve refah içinde nice yıllara taşımayı hedefliyoruz.

Önümüzdeki dönemde en büyük hedefimiz, demokrasimizi darbe anayasası utançlarından kurtarmak ve sivil, özgürlükçü ve kapsayıcı bir anayasa oluşturmaktır. Diğer hedeflerimiz gibi bu hedefe de ulaşacağımıza inanıyoruz, çünkü zafer, benimdir diyenlerin olacaktır. Bugüne kadar bu anlayışla çalıştık, çabaladık ve mücadele ettik. 15 Temmuz’daki tarihi ihanetten 6 Şubat depremlerine kadar karşılaştığımız tüm zorlukları başarıyla aştık. Büyük zaferlerle dolu bir milletin evlatları olarak Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu gerçekleştirmeye kararlıyız.

Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutladığımız bu tarihi günde bir kez daha dünyaya ilan ediyoruz ki hiçbir emperyalist güç, Türkiye Cumhuriyeti’nin mutlu, başarılı ve muzaffer olmasının önüne geçemeyecektir. Biz bir olmaya, güçlü olmaya, birlikte Türkiye olmaya devam ettiğimiz sürece başarıya ulaşacağız. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ilkesine olan bağlılığımızı asla yitirmeyelim. Ben, bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak, bundan sonra da Türkiye’ye ve Türk milletine hizmet etmeye devam edeceğim. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal mücadelemizin kahramanları başta olmak üzere bu kutlu günlerde anlam ve önem kazanan tüm şehitlerimizi bir kez daha saygıyla yad ediyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun, şehitlerimizin ruhu şad olsun.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet’in 100. yıldönümünde Anıtkabir’i ziyaret etti. Erdoğan, Atatürk’ün mozolesine ay yıldızlı çelengini bıraktı ve saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ne kısa bir mesaj yazdı. Mesajında, tarihin önemli bir dönüm noktasında olduklarını belirterek, 21 yıllık iktidarları boyunca ülkeye ve millete hizmet ettiklerini vurguladı. Cumhuriyetimizin güvende ve sağlam ellerde olduğunu belirtti ve Cumhuriyet’in 100. yılını gönülden kutladı.

Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yılı dolayısıyla hazırlanan panoyu da imzaladı. Türkiye’nin en büyük geçit törenlerinden biri olan “100’üncü Yılda 100 Gemi” geçişinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı F-16 ve F-4 uçakları, gemilere eşlik etti. İstanbul Boğazı’nda gerçekleştirilen geçit törenini Vahdettin Köşkü’nden izleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gemilerdeki denizciler tarafından “çimariva” ile selamlandı. Geçit töreninde Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İstanbul, Pirireis denizaltısı ve Derya gemisi de yer aldı.

Gemilerin Boğaz’dan geçişi sırasında vatandaşlar gururla ve coşkuyla Türk bayraklarıyla izledi. geçişin ardından 1. Ordu Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen 101 pare top atışıyla kutlamalar devam etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenlerin ardından sosyal medya aracılığıyla okulların bugün tatil edildiğini duyurdu. Erdoğan, “Cumhuriyet Bayramımızı Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir coşkuyla kutladık. Bu coşkuyu paylaşan milletime teşekkür ediyorum. Bu sebeple, 30 Ekim Pazartesi günü okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde bir günlük tatil kararı aldığımızı bildirmek isterim.”