Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Deprem Sonrası Konut Projeleri İle İlgili Açıklamalar

30 bin deprem konutu daha teslim

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni’ne Katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden canlı bağlantıyla gerçekleştirilen ‘Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni’ne katılarak, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler için rahmet dileyerek konuşmasına başladı. Erdoğan, “Afeti takip eden haftalarda ve aylarda dünyanın en başarılı iyileştirme operasyonunu gerçekleştirdik. Her afetzedenin yanında olduk, hayatını kaybedenlerin yakınlarına destek verdik” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Taşınmadan kiraya, enkaz kaldırmadan geçici barınmaya her konuda 115 milyar liralık bir kaynakla 2 milyon kişiye ulaştık. Depremin ardından hayatını kaybedenleri geri getiremeyiz ama onun dışındaki tüm kayıpları telafi edecek güce, imkâna, dirayete sahibiz demiştik. İşte bu sözümüzü tutmak için gece gündüz çalışıyor, geçici barınmadan kalıcı konutlara tüm dönüşleri hızlı bir şekilde sağlıyoruz.”

Geçen ayın başlarında yapımı tamamlanan 46 bin konut ve köy evinin kurası çekilmiş ve anahtarları teslim edilmişti. Erdoğan, kura ile 30 bin 723 vatandaşın daha evlerine kavuşacağını belirtti. Toplamda 30 bin 723 aileye yeni yuvalarını teslim edeceklerini ifade eden Erdoğan, “Yıl sonuna kadar 200 bine ulaşmayı hedefliyoruz. Amacımız yaklaşık 390 bin konut, 11 bin 500 ahır, 40 bin 500 işyerini sahiplerine teslim etmek” şeklinde konuştu.

Erdoğan, depremin yol açtığı maliyeti vurgulayarak, “Sadece bu yılın bütçesinde deprem çalışmalarına 1 trilyon lirayı aşkın kaynak ayırdık” dedi. Erdoğan, dönüşüm çalışmalarını ve yapılması gerekenleri anlatırken, “Deprem maalesef bizi beklemiyor, bizim hazırlıklarımızı hiç beklemiyor. Dolayısıyla şehirlerimizi depreme dayanıklı hale getirmek için acele etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Erdoğan ve Kurum’dan İstanbul için Ulaşım Açıklamaları

Erdoğan ve Kurum’dan İstanbul için Ulaşım Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da yapımı tamamlanan 14 kilometre uzunluğundaki 4 istasyonlu hattın önemine vurgu yaparak, “Arnavutköy’den havalimanına 8 dakikada ulaşabileceğiz. Şehrimizdeki raylı sistem ağı toplamda 362 kilometreye ulaştı ve bu sistemlerin çoğu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapıldı” dedi.

Erdoğan, “İstanbul ‘Sistem İstanbul’ projesiyle planlı, projeli, şeffaf ve adil bir yönetime kavuşacak. Hesap uzmanıyım diyenlerin sesi çıkmıyor. İstanbul’da kirli bir yönetim var, artık eserlerle değil, para görüntüleriyle anılmaktadır” şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum ise, Ulaştırma Bakanlığı’nın İstanbul’daki ulaşımı rahatlatmak için atılan adımlara vurgu yaparak, “1 Nisan’dan itibaren trafik çilesini bitireceğiz. Gerçek belediyecilik anlayışıyla projelerimizi hayata geçirerek İstanbul’a kazandıracağız” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Kurum’un metroyla ilgili sözlerine atıfta bulunarak, “31 Mart’a kadar burayı ücretsiz yapmak isabetli olur diye düşünüyorum. Bu ay bereket ayıdır. Belediye başkanı bunu sahiplenmeli. Murat, sahip çıkın. Malınıza sahip çıkmazsanız başkaları sahip çıkar” ifadelerini kullandı. Bunun üzerine Kurum da “Anlatıyoruz, anlatmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.