Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Erdoğan Yeniden Seçildi

Erdoğan’la devam

Cumhurbaşkanlığı seçimleri, heyecanlı geçen ikinci turun ardından tamamlandı. Seçimin ilk turunda yüzde 49.52 oy alan Erdoğan, rakibi Kılıçdaroğlu’nu geride bırakmıştı. Sinan Oğan’ın yüzde 5.17 oy oranı ise ikinci turda Erdoğan’ı destekledi. İlk tur öncesi yarıştan çekilen Muharrem İnce tarafsız kaldı. İlk turda yüzde 50 +1 oy oranını yakalayamayan Erdoğan, ikinci tura Meclis’te Cumhur İttifakı çoğunluğunun moraliyle katıldı.

Seçim sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı oy oranını koruyarak yüzde 52.14 ile yeniden seçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs ve 28 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte genel ve yerel seçimler ile referandumlarla 17. seçim başarısına imza atmış oldu. Kılıçdaroğlu ise, ikinci tura göre oy oranını yüzde 47.86’ya çıkarmasına karşın yenildi.

Katılım oranı ise seçimin ilk turuna kıyasla düştü. Doğu ve Güneydoğu’da seçime katılımın ülke geneline kıyasla daha düşük olması ise dikkat çekti. İkinci tur öncesinde liderler, seçmenleri sık sık uyarmışlar ve düşük katılımın önüne geçmeye çalışmışlardı.

YSK Başkanı Ahmet Yener, 2. tur geçici sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimleri kazandığını açıkladı. Sandık açılma oranının yüzde 99.43 olduğunu belirten Yener, yurtiçi ve yurtdışında Erdoğan’ın 27 milyon 513 bin 587, Kılıçdaroğlu’nun ise 25 milyon 260 bin 109 oy aldığını söyledi. Yener, kesin sonuçların 1 Haziran’da açıklanacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 17. seçim zaferi, tarihe kaydedilecek. Oyunu İstanbul Üsküdar’daki Saffet Çebi Ortaokulu’nda kullanan Erdoğan, seçimlerin kazananı oldu. Kılıçdaroğlu da 2. tur için Çankaya ilçesindeki Arjantin İlkokulu’nda oy kullandı ve ikinci oldu.